fbpx

Štirje Trumpovi kandidati za člane kabineta dobili podporo v senatu, njihovo preverjanje upočasnilo zaslišanja

Rex Tillerson, kandidat za novega državnega sekretarja ZDA (foto: STA).

Na prihodnji teden so prestavili zaslišanje kandidatke za ministrico za izobraževanje, milijarderke Betsy DeVos. Trump še ni našel kandidata za ministra za kmetijstvo, senat pa bo moral zaslišati še Ricka Perryja (energija), Nikki Haley (veleposlanica pri ZN), Andrewa Putzerja (delo), Steva Mnuchina (finance), Ryana Zinkeja (notranje zadeve), Toma Prica (zdravstvo) in Davida Shulkina (veterani).

Republikansko vodstvo ameriškega senata je upočasnilo tempo zaslišanj kandidatov za ministrske položaje v prihodnji administraciji Donalda Trumpa zaradi kritik, da kandidatov niso uspeli preveriti pristojni uradi. Zaslišali so že štiri kandidate.

Najprej sta bila, kot poroča STA, na vrsti kandidata za ministra za pravosodje republikanski senator iz Alabame Jeff Sessions in kandidat za ministra za domovinsko varnost, upokojeni general John Kelly. Potem so zaslišali kandidata za zunanjega ministra Rexa Tillersona in kandidatko za ministrico za transport Elaine Chao. Vsi štirje kandidati bodo brez večjih težav potrjeni, najtežje zaslišanje pa je imel Tillerson, ki ima kot glavni izvršni direktor ExxonMobila poslovne in osebne vezi v Rusiji. Ta država je trenutno v ZDA zelo popularna zaradi obveščevalnega poročila, ki jo povezuje s predvolilnimi prizadevanji v podporo Trumpu. Tillerson je Rusijo označil za nevarnost, predsednika Vladimirja Putina pa ni hotel označiti za vojnega zločinca.

Vprašanje o tem mu je zastavil republikanec s Floride, Marco Rubio, ki je bil presenetljivo najbolj oster zasliševalec. Šele ob koncu dneva je poudaril, da Tillersona noče postaviti v kočljiv položaj, ker ni kandidiral za nič in se je pripravljen žrtvovati za precej manj denarja, da vodi State Department. Rubio je dejal, da sprašuje ostro zato, ker želi poudariti pomen moralne jasnosti v ameriški zunanji politiki, ki mora biti vedno na strani človekovih pravic. Na drugem zaslišanju Sessionsa ni bilo. Prvič v zgodovini doslej je proti kolegu senatorju pričal demokrat iz New Jerseyja temnopolti Corey Booker. Sessions je imel v preteklosti težave zaradi rasističnih izjav, vendar pa mu Booker ne nasprotuje zaradi tega, temveč zaradi Sessionsovega nasprotovanja reformi kazenskega sistema, ki po prepričanju senatorja iz New Jerseyja dela krivico temnopoltim. V prid Sessionsu so govorili trije nekdanji temnopolti sodelavci in zatrdili, da ni rasist, ampak zagovornik državljanskih pravic, ki je goreče preganjal člane rasistične organizacije Ku Klux Klan, ko je bil zvezni tožilec in pravosodni minister Alabame.

Danes je v odboru za obrambo na vrsti kandidat za obrambnega ministra upokojeni marinec James Mattis, ki mora od senata dobiti poseben odpustek, saj po zakonu vojaškim častnikom ni dovoljeno voditi Pentagona najmanj sedem let po upokojitvi. Mattis se je upokojil leta 2013. S potrditvijo ne bi smelo biti težav niti pri demokratih, saj menijo, da bo eden od glasov razuma v Trumpovi vladi. Med drugim tudi zato, ker je bodočemu šefu že razložil, da mučenje ne deluje. Zaslišali bodo tudi kandidata za stanovanjskega ministra, nekdanjega Trumpovega nasprotnika v tekmi za republikansko predsedniško kandidaturo, Bena Carsona, kandidata za direktorja Cie, tj. republikanskega kongresnika Mika Pompea, in kandidata za trgovinskega ministra, milijarderja Wilburja Rossa.

Branka Jurhar