fbpx

100 dni Donalda Trumpa: Predsednik v kratkem času izpolnil že 11 od 27 predvolilnih obljub, mediji pa še vedno lažejo

Foto: epa

Mineva 100 dni, odkar je v Belo hišo stopil novi ameriški predsednik Donald Trump. Za obeležitev tega svojevrstnega jubileja je obiskal svoje privržence v Pensilvaniji in imel govor na zborovanju v Harrisburgu, med katerim je opisal tudi vse dosedanje dosežke svoje administracije. Teh ni malo, saj je v tako kratkem času izpolnil že kar 11 od svojih 27 predvolilnih obljub. Trump ob svojem govoru ni pozabil na mainstream medije, ki so imeli v Washingtonu veliko prireditev, saj je znova dal vedeti, da ni pozabil lažnega poročanja v času njegove predsedniške tekme.

Gremo po vrsti. Donald Trump je najprej obiskal tovarno Ames, ki že vse od leta 1774 izdeluje gradbeno orodje, večinoma lopate, in tam podpisal še enega v vrsti izvršnih ukazov. To je namreč že njegov 32. izvršni ukaz v sto dneh mandata. Trump je med lansko predvolilno kampanjo ostro kritiziral izvršne ukaze predsednika Baracka Obame in jih skupaj s kongresnimi republikanci označil za diktaturo.

Trump želi z zadnjim izvršnim ukazom – ta nalaga ministrstvu za trgovino ZDA in uradu trgovinskega predstavnika ZDA, da pregledata vse trgovinske sporazume ZDA – ugotoviti, ali druge države članice Svetovne trgovinske organizacije (WTO) prek sporazumov izkoriščajo ZDA. “Nihče nas ne bo več izkoriščal, Amerika bo odslej na prvem mestu,” je poudaril ameriški predsednik. Zagotovil je tudi, da je njegova administracija v 14 tednih vnesla korenite spremembe v Washingtonu.

Trump: 100 dni je premalo časa za konkretne rezultate
70-letnik sicer poudarja, da je 100 dni mandata lažni standard, saj je v tako kratkem času težko uresničiti kakšne velike naloge, je pa skupaj z administracijo vendarle naredil vse, da jih je čim več že izpolnil. V tem trenutku je uresničenih 11 od 27 predvolilnih obljub, a ima v naslednjih mesecih še ogromno časa, da izpolni tudi vse ostale.

Trump ni pozabil okrcati mainstream medijev, ki so se vtaknili v podatek, da ni izpolnil še nobene od desetih predvolilnih obljub, za katere je potrebna potrditev republikanske večine v kongresu. Trump je resda začasno opustil odpravo zdravstvene reforme “Obamacare” Baracka Obame, a to ne pomeni, da ne bodo v prihodnjih mesecih s sodelavci našli ustreznejših predlogov tudi na tem področju. Prav tako administracija še pripravlja osnutek davčne reforme.

Prvi obisk v tujini bo majski vrh Nata v Bruslju
V stotih dneh vladanja je Trump obiskal dvanajst ameriških zveznih držav in opravil 32 intervjujev, od tega 13 na televiziji Fox. Organiziral je devet novinarskih konferenc, zelo dejaven pa je tudi v tvitosferi, saj naj bi objavil kar 507 tvitov.

Prvi predsednikov obisk v tujini bo sicer vrh zveze Nato, maja v Bruslju. Pohvalil je kitajske napore pri reševanju odprtega vprašanja Severne Koreje, omenil pa je tudi pomemben dosežek – imenovanje in kongresna potrditev člana vrhovnega sodišča Neila Gorsucha. Prav tako je potrdil, da bo na meji z Mehiko zgrajen zid, nekatere večje medije, kot so CNN, MSNBC in New York Times, pa je označil za “lažnive”.

Na zborovanju v Harrisburgu vseeno ni šlo brez zapletov, saj se je pred dvorano zbrala množica protestnikov na čelu z županom(!) Ericom Papenfusom, ki so žalili predsednika, da preveč govori in premalo dela, ob tem pa ga označili celo za “oranžnega plutokrata”.

T. F.