fbpx

Stomilijonske odškodnine! Podjetje Johnson & Johnson v poravnavo zaradi kancerogenega otroškega pudra, ki naj bi vseboval azbest!

(Foto: Twitter)

Družba Johnson & Johnson bo plačala preko 100 milijonov ameriških dolarjev za poravnavo več kot sto tožb, v katerimi podjetje obtožujejo, da njihov puder za dojenčke povzroča raka. Podjetje bremeni tudi več kot 19 tisoč tožb, ki trdijo da puder povzroča raka, in sicer zaradi kontaminacije z azbestom.

Podjetje Johnson & Johnson, ki je po poročanju Daily Mail tarča številnih tožb, trdi, da je njihov puder za dojenčke varen, a so sporno sestavino kljub temu v Kanadi in ZDA zamenjali s koruznim škrobom. Podatek, da puder, ki ga proizvaja to podjetje, vsebuje azbest, je poročilo Reutersa odkrilo v dokumentih iz daljnega leta 1957.

Azbest, ki naj bi ga vseboval otroški puder družbe Johnson & Johnson, je sicer znan karcinogen. Povzroča številne bolezni, kot so azbestoza, plevralni plaki, mezoteliom in pljučni rak. Zaradi odličnih fizikalnih in kemičnih lastnosti, se je ta material uporabljal v obsežnih količinah, in sicer do njegove prepovedi v letu 2003.

Obolenja z azbestom prisotna tudi v Sloveniji

Azbest se je komercialno uporabljal v več kot tristo proizvodih, v Sloveniji so ga na primer uporabljali pri izdelavi salonitnih plošč, azbestnih tkanin in cement-azbestnih cevi. Veliko stavb v Sloveniji je še vedno pokritih z azbest-cementno kritino, tudi šole in vrtci. “Je ena, če ne edina snov, ki povzroča raka na tako številnih organih, zato ji pravimo ubikvitarni karcinogen,” je pojasnila dr. Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa.

(Foto: Twitter)

 

Znesek, ki ga bo plačala družba Johnson & Johnson, je prvi v nizu obsežnih poravnav tega podjetja. Do dogovora na sodišču je prišlo sedem mesecev po po tem, ko je porota nazadnje pregledala dokaze o tveganju za nastanek raka ob uporabi njihovega najbolj znanega pudra za dojenčke. Proizvajalec sicer zagotavlja, da gre pri vsem skupaj za napačne informacije, njihov izdelke pa je povsem varen in ne vsebuje azbesta. V eni izmed tožb, je tožilec trdil, da je podjetje Johnson & Johnson za teste, ki so pokazale vsebnost azbesta, ki so ga raziskovalci povezovali z malignim mezoteliomom. Vendar pa tega niso javno razkrili več kot štirideset let. Tožilec je to tožbo dobil, sprva je bila ocenjena na skoraj pet milijard ameriških dolarjev.

Maligni mezoteliom je redek tumor, ki vznikne iz mezotelijskih celic plevre ali peritoneja. Okrog osemdeset odstotkov primerov tega tumorja je povezanih z izpostavljenostjo azbestu, največkrat z vdihavanjem azbestnih vlaken. Tovrstni tumor nastane na pljučih, srcu, želodcu in ostalih organih. Zanj je značilna tudi zelo dolga latentna doba, ki lahko traja tudi do štirideset let. V Sloveniji predstavlja največji problem tovarna v Anhovem, kjer je bilo največ izpostavljenosti temu materialu. Briški azbestni bolniki so se pred leti odločili ustanoviti sindikalno gibanje, ki pomaga poskrbeti za ljudi, ki so bili izpostavljeni azbestu.

Sara Bertoncelj