fbpx

Storilci krvavega terorističnega napada v Berlinu še vedno na prostosti. Policija sumi Tunizijca

Adventni sejem v Berlinu, 2016 Foto: STA

Policija je izpustila osumljenca za ponedeljkov krvavi napad na božičnem sejmu v Berlinu. Trdnih dokazov, da je s tovornjakom na božičnem sejmu zapeljal med ljudi, namreč niso uspeli zbrati. Policija dopušča možnost, da je lahko napadalcev več. Po sledovih DNK policija išče 21-letnega Tunizijca.

Pakistanskega prosilca za azil, ki so ga prijeli po ponedeljkovem napadu, so včeraj izpustili, ker preiskava ni dokazala njegove vpletenosti v napad. Policija ga je prijela na podlagi opisa prič na kraju dogodka. Osumljenec je policiji  povedal, da se je tam znašel po naključju, ker naj bi iskal izgubljen mobilni telefon.  23-letni Pakistanec je v Nemčijo je prišel pred letom dni pod lažnim imenom. Policija je zaslišala še štiri moške, ki jim je zasegla mobilne telefone in prenosne računalnike. Odgovornost za napad je sinoči prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država. Prek svoje tiskovne agencije Amak je sporočila, da je napad izvedel njen vojak, ki se je odzval na poziv k napadom na prebivalce držav mednarodne koalicije proti IS.

Božični sejmi so bili v nemški prestolnici po napadu zaprti, medtem ko so drugod po Nemčiji nemoteno potekali.

Varnostne ukrepe bodo povsod prilagajali trenutnim razmeram, je v torek pojasnil nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki je ob tem poudaril, da se z ministri zveznih dežel strinjajo, da bi bila odpoved sejmov napačna odločitev. O ukrepih za okrepitev varnosti po napadu v Berlinu bo danes na izredni seji razpravljal notranjepolitični odbor spodnjega doma nemškega parlamenta, Bundestaga.

V ponedeljkovem krvavem napadu s tovornjakom je na berlinskih ulicah umrlo 12 ljudi, 49 je bilo poškodovanih.

Nemška kanclerka Angela Merkel je na prizorišče tragedije prinesla bele vrtnice. Čeprav je migrantom na široko odprla vrata v svojo državo, vendarle priznava, da so med osebami, ki so zaprosile za zaščito in azil, dejansko teroristi, piše Daily Mail. Teroristični napad v Berlinu so obsodili svetovni voditelji. Ruski predsednik Vladimir Putin ga je označil za brutalnega in ciničnega, madžarski premier Viktor Orban pa je opozoril, da so bile napadene krščanske vrednote. Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil solidarnost z Nemci, medtem ko je njegov naslednik Donald Trump dejal, da mora civilizirani svet zaradi napadov, kakršen se je zgodil v Berlinu, spremeniti način razmišljanja, ter napovedal, da bo treba islamske teroriste izbrisati z obličja Zemlje. Odzvala sta se tudi avstrijski kancler Christian Kern in predsednik Alexander Van der Bellen. Kern je napad označil za strašno tragedijo, obenem pa napovedal, da bodo avstrijske oblasti storile vse, da zagotovijo varnost na božičnih sejmih po državi. Francoski predsednik Francois Hollande je izjavil, da Francozi v tej tragediji sočustvujejo z Nemci. V francoski Nici se je sicer poleti zgodil podoben napad s tovornjakom, v katerem je umrlo 86 ljudi, izvedel pa ga je simpatizer Islamske države. Hollande je povedal, da v Franciji po napadu v Berlinu velja visoka stopnja teroristične ogroženosti. Iz Belgije in Nizozemske so sporočili, da so poostrili varovanje na božičnih sejmih, vendar v nobeni od njiju stopnje ogroženosti zaradi napada v Nemčiji niso zvišali. Slovaška, ki trenutno predseduje Svetu EU, je soodgovornost za napad pripisala nemški azilni politiki.

B. J.