fbpx

Strah in trepet na Hrvaškem – Prosilci za azil spolno napadajo Zagrebčanke!

Fotografija je simbolična (Foto: iStock)

To, kar smo lahko prebirali zadnja leta, da se množično dogaja v severnih deželah Evrope in v Nemčiji, se z “razporeditvijo” in dogovorom o tako imenovanih begunskih kvotah seli vse bližje slovenskim mejam. Spolni napadi muslimanskih migrantov so se začeli že v naši neposredni soseščini!

Hrvaško prestolnico Zagreb so samo v minulem tednu pretresli trije spolni napadi na Zagrebčanke, ki so jih tudi po policijskih potrdilih povzročili prosilci za azil.

Novozagrebška Dugava
V nedeljo, 13. avgusta, nekaj čez osmo uro zjutraj, dva dni pred krščanskim praznikom Marijinega vnebovzetja, je 27-letni Afganistanec, ki je bil pred štirimi meseci deportiran na Hrvaško iz Avstrije, v Dugavi v Novem Zagrebu nasilno in spolno napadel 40-letno Zagrebčanko. Nič hudega sluteča ženska je tistega dne izstopila iz avtobusa in se odpravila proti domu. Ni opazila, da ji sledi osumljenec nagnusnega dejanja, srečala sta se šele pred vrati preddverja, kjer ji je dejal, da gre k prijatelju. Spustila ga je v notranjost hiše … Hip zatem jo je napadel, ji zagrozil s skalpelom in jo ob tem prijel za vrat. Z drugo roko ji je zaprl usta, da ne bi zakričala in poklicala na pomoč, ter jo ob tem lasal in udarjal po obrazu. A napadena ženska je kljub udarcem ostala toliko prisebna, da se izvila iz njegovega objema, stekla na ulico in priklicala pomoč – njene obupane klice so slišali sosedje in ji takoj priskočili na pomoč.

Napadalec je pobegnil, vendar ga je zagrebška policija kmalu ujela. Trenutno je v priporu, saj je v teh kratkih mesecih že postal znanec policije zaradi prekrškov zoper javni red in mir.

Podhod Importanne centra
Dogodek, ki se je zgodil v petek, 17. avgusta, v podhodu Importanne centra v Zagrebu najbolje opiše očividec dogodka, varnostnik z dolgoletnimi izkušnjami, Zoran Lozančić, ki ga je zaupal hrvaškemu portalu Index.hr: “Ob rednem obhodu ob 23. uri je iz toaletnih prostorov stekel azilant in za njim je steklo še dekle s krvavimi ustnicami, ki je kričalo: “Posilil me je, ujemi ga!” Videl sem sledi ugriza na njenem vratu in kri, ki ji je tekla z ustnic. Vprašal sem jo, kdo jo je posilil, in pokazala je nanj. Stekel sem za njim, a je bil hitrejši in uspelo mu je vstopiti na avtobus za Dugavo, skupaj še z dvema tujcema …” Poklical je policijo, ki je napadalca kmalu začela iskati.

Foto: epa

In, kot lahko preberemo v napetih kriminalkah, se napadalec često vrne na kraj zločina. Tudi ta se je, skupaj s še dvema pajdašema. Buden varnostnik, ki si je napadalca dobro zapomnil, je bil tokrat pripravljen – uspelo mu je zadržati enega od migrantske tolpe spolnih napadalcev. Zagrebška policija je nato na kraju zločina aretirala še preostala dva. Izkazalo se je, da je 19-letno mladenko napadel 22-letni prosilec za azil iz Maroka. Vendar govorice gredo še dlje. Zaposleni tam pravijo, da so se posilstva že zgodila, a se o njih zgolj šepeta …

Glavni kolodvor Zagreb
Po dveh spolnih napadih prosilcev za azil na Hrvaškem zoper Zagrebčanke se je odkril še tretji primer, ki se je zgodil konec julija. Napadena Zagrebčanka je tako zaupala svojo zgodbo dnevniku 24 sata: ”Bil je pred menoj, vendar me je očitno opazil in se je ustavil. Stal je, in ko sem se poskušala oddaljiti čim dlje, me je prijel za prsi in roko. Medtem ko sem se mu poskušala iztrgati, me je preklel in ozmerjal s kurbo …” Tudi njo so rešili klici na pomoč in sreča, da se ji je uspelo izviti iz objema spolnega napadalca in da se je zatekla v bližnji bife.

Policija ga je tudi s pomočjo nadzornih kamer ujela čez tri dni. Štiriindvajsetletni napadalec je prišel v Zagreb iz Iraka. Seveda je tam prebival kot prosilec za azil … Dekleta in ženske v glavnem mestu Hrvaške že trepetajo. Se morajo bati tudi Slovenke?

L. A.