fbpx

Strah jih je ponovnega vzpona Trumpa: Po neuspeli ustavni obtožbi bi proti nekdanjemu predsedniku ustanovili preiskovalno komisijo

Lindsay Graham (Foto: epa)

Senator Lindsey Graham iz je v nedeljo za Fox News dejal, da se zavzema za komisijo v obliki tiste, ki je obravnavala napad na dvojčka 11. septembra 2001, ki bo preučila ključne podrobnosti, ki so prispevale k nemirom v zadnjem mesecu na Kapitolu, le dan po tem, ko je nekdanji predsednik Trump bil na svojem drugem postopku ustavne obtožbe oproščen.

Senator Lindsay Graham, eden protitrumpovskih republikanskih senatorjev je dejal, da bi lahko komisija, kot tista po terorističnih napadih 1. septembra 2001, pomagala zagotoviti, da se podoben dogodek, kot se je zgodil 6. januarja, ne bo ponovil v ZDA. Načrtovanih je več preiskav nemirov, zaslišanja v senatu pa bodo načrtovana pozneje ta mesec v odboru za senatska pravila.

Zanima me, ali je policija s Capitol Hilla dan pred napadom hišnega vodnika in senatskega narednika obvestila, da potrebuje več vojakov?” je vprašal Graham med intervjujem za Fox TV. Zdi se, da prizadevanja za dvostrankarsko komisijo podpirajo republikanci in demokrati, vendar morda iz različnih razlogov. Republikanci so opozorili, da bi lahko dokazi pokazali, da so se demokratični voditelji zavedali grožnje in storili le malo, da bi preprečili napad 6. januarja. Demokrati, ki Trumpa niso obsodili, vidijo, da se predsednik hitro zapira kot odgovor na odgovornost predsednika.

Republikanci, ki so glasovali za ustavno obtožbo, bodo deležni negativnih posledic doma
Neodvisna komisija v slogu 11. septembra, za katero bi verjetno bila potrebna sprememba zakonodaje, bi preiskavo dvignila še stopničko višje in ponudila dokončno obravnavo dogodkov s strani vlade.

Senator Chris Coons je za ABC v oddaji “Ta teden” dejal, da še vedno obstajajo dokazi, ki jih je treba razkriti, in da je treba zagotoviti, da je Kapitol na varnem. Prav tako želi razkriti, koliko je bil Trump vezan na nerede.

Aleš Ernecl