fbpx

“Strah nas je, še posebej ponoči,” pravijo Hrvati, notranji minister Božinović pa zagotavlja: “Hrvaška ne bo dopustila nezakonitih prehodov, ker je to organiziran kriminal!”

Foto: twitter

Prebivalci Generalskega Stola na Hrvaškem so vsakodnevno priče ilegalnemu prehajanju migrantov iz BiH naprej v Evropsko unijo. Odkar pa se je znižala gladina reke, pravijo, da jih videvajo še pogosteje. “Strah me je, ni nam vseeno. Pred hišo imamo psa in zvečer, ko laja, vem, da mimo hiše hodijo migranti,” pravi 62-letna Anđelika.

Odkar so migranti na poti iz BiH skozi karlovško okrožje, jih tamkajšnji prebivalci videvajo vsakodnevno. Kot je policija predvidevala v začetku tega leta, da bodo migranti izbrali to pot, tako se je tudi zgodilo. “Vidimo jih, ko se ‘naselijo’ na enem mestu in potem za sabo pustijo vrečke in ostanke od hrane, plastenke pijače, umazana oblačila in podobno.” Tudi na njivah so opazili ostanke hrane, odeje. Pravijo, da najpogosteje potujejo ponoči skozi gozd in se izogibajo cestam.

Tako so se hrvaški novinarji želeli sami prepričati v to, zato so iz Generalskega Stola šli proti naselju Keići in že na mostu naleteli na policiste. Prebivalci naselja so jim zagotovili, da v zadnjem mesecu prav vsak dan vidijo migrante, k čemur je prispeval tudi upad gladine reke, ki jo je sedaj možno kar prehoditi. “Pred petimi dnevi smo jih videli zadnjič, ker je policija okrepila svoje vrste in tudi policijski helikopter je pregledoval območje. Prejšnje dni pa smo jih videli tudi po 20 dnevno. Strah nas je, saj ne vemo, česa so zmožni. V dve sosednji hiši so celo vlomili, od takrat naprej vedno zaklepamo hiše,” so dejali tamkajšnji prebivalci.

Vlamljajo v hiše in za sabo puščajo nered
Anđelikin mož je novinarje peljal tudi v zapuščeno hišo, v katero so vlomili. Vrata so bila razbita, krožniki in pribor so ležali vsepovsod, na tleh so bile razgrnjene odeje in plahte, kjer so spali, vse je bilo v neredu, poroča 24sata. Prebivalci so tudi zatrdili, da so večkrat videli tudi neznano žensko, ki čaka v avtomobilu. Vsakokrat so kasneje v avto vstopili migranti. Pravijo še, da so v skupinah migrantov večinoma moški, in ko pokličejo policiste, so ti v manj kot pol urah na kraju, pridejo tudi helikopterji.

Davor Božinović (Foto: Twitter)

To je organiziran kriminal
Hrvaško kopensko in morsko mejo z Bosno in Hercegovino, Črno goro in Italijo nadzorujejo Frontexova letala. Posnetke pa v živo prenašajo v centru Frontexa v Varšavi, v Nacionalnem koordinacijskem centru v Zagrebu, v Nacionalnem pomorskem centru v Zadru in na postaji obmejne policije. Notranji minister Davor Božinović je nedavno dejal, da Hrvaška ne bo dopustila nezakonitih prehodov, ker je to organiziran kriminal. “Večina migrantov, ki skušajo prečkati mejo, je ekonomskih migrantov, ki s svojimi prehodi zlorabljajo azilni sistem in s svojim prostim gibanjem postavljajo pod vprašaj schengenski prostor in evropsko politiko,” je dejal in dodal, da ponarejajo svoje podatke o identiteti, največkrat sploh nimajo dokumentov, ker jih skrivajo, mečejo stran in uničujejo.

A. B.