“Strah nas je, še posebej ponoči,” pravijo Hrvati, notranji minister Božinović pa zagotavlja: “Hrvaška ne bo dopustila nezakonitih prehodov, ker je to organiziran kriminal!”

Foto: twitter

Prebivalci Generalskega Stola na Hrvaškem so vsakodnevno priče ilegalnemu prehajanju migrantov iz BiH naprej v Evropsko unijo. Odkar pa se je znižala gladina reke, pravijo, da jih videvajo še pogosteje. “Strah me je, ni nam vseeno. Pred hišo imamo psa in zvečer, ko laja, vem, da mimo hiše hodijo migranti,” pravi 62-letna Anđelika.

Odkar so migranti na poti iz BiH skozi karlovško okrožje, jih tamkajšnji prebivalci videvajo vsakodnevno. Kot je policija predvidevala v začetku tega leta, da bodo migranti izbrali to pot, tako se je tudi zgodilo. “Vidimo jih, ko se ‘naselijo’ na enem mestu in potem za sabo pustijo vrečke in ostanke od hrane, plastenke pijače, umazana oblačila in podobno.” Tudi na njivah so opazili ostanke hrane, odeje. Pravijo, da najpogosteje potujejo ponoči skozi gozd in se izogibajo cestam.

Tako so se hrvaški novinarji želeli sami prepričati v to, zato so iz Generalskega Stola šli proti naselju Keići in že na mostu naleteli na policiste. Prebivalci naselja so jim zagotovili, da v zadnjem mesecu prav vsak dan vidijo migrante, k čemur je prispeval tudi upad gladine reke, ki jo je sedaj možno kar prehoditi. “Pred petimi dnevi smo jih videli zadnjič, ker je policija okrepila svoje vrste in tudi policijski helikopter je pregledoval območje. Prejšnje dni pa smo jih videli tudi po 20 dnevno. Strah nas je, saj ne vemo, česa so zmožni. V dve sosednji hiši so celo vlomili, od takrat naprej vedno zaklepamo hiše,” so dejali tamkajšnji prebivalci.

Vlamljajo v hiše in za sabo puščajo nered
Anđelikin mož je novinarje peljal tudi v zapuščeno hišo, v katero so vlomili. Vrata so bila razbita, krožniki in pribor so ležali vsepovsod, na tleh so bile razgrnjene odeje in plahte, kjer so spali, vse je bilo v neredu, poroča 24sata. Prebivalci so tudi zatrdili, da so večkrat videli tudi neznano žensko, ki čaka v avtomobilu. Vsakokrat so kasneje v avto vstopili migranti. Pravijo še, da so v skupinah migrantov večinoma moški, in ko pokličejo policiste, so ti v manj kot pol urah na kraju, pridejo tudi helikopterji.

Davor Božinović (Foto: Twitter)

To je organiziran kriminal
Hrvaško kopensko in morsko mejo z Bosno in Hercegovino, Črno goro in Italijo nadzorujejo Frontexova letala. Posnetke pa v živo prenašajo v centru Frontexa v Varšavi, v Nacionalnem koordinacijskem centru v Zagrebu, v Nacionalnem pomorskem centru v Zadru in na postaji obmejne policije. Notranji minister Davor Božinović je nedavno dejal, da Hrvaška ne bo dopustila nezakonitih prehodov, ker je to organiziran kriminal. “Večina migrantov, ki skušajo prečkati mejo, je ekonomskih migrantov, ki s svojimi prehodi zlorabljajo azilni sistem in s svojim prostim gibanjem postavljajo pod vprašaj schengenski prostor in evropsko politiko,” je dejal in dodal, da ponarejajo svoje podatke o identiteti, največkrat sploh nimajo dokumentov, ker jih skrivajo, mečejo stran in uničujejo.

A. B.

 • Dejstvo

  Hrvati predvsem ustaški del organizira policijske tajne prevoze do Slo meje in jih tam izpusti sam toliko in prav ta del Hrvatov je SDS oz JJ najbližji saj smo slovenci zaradi njih med drugim plačali odkop/transport ustašev iz barbarinega rova kjer so bili 100% ustaši da ne omenjam savudrijske uvale (ja ni piranski zaliv vsaj za podpornike ustašev ne torej SDS)

  • resnicaboli

   Dajte tega bedaka blokirat poblazneli levičar.

   • samotoje

    Ne samo poblazneli levičar, ta je v zadnjem stadiju najhujše oblike shizofrenih blodenj.

  • Zgornji
  • Fosa Stefan

   samo vprašam, zakaj imajo avstrijci 1500 € plače in penzije, slovenčki pa pa po 500 €, razen gošarjev in danes 22 letnega borca,… zakaj je avstriska vinjeta vinjeta 88 €, slovenska pa 220 €,……ves maribor dela v avstriji, koliko avstricev dela v slo veniji,…
   ja janša je kriv
   zakaj jim slovenska policija ne vrača migrantov, bratom hrvatom

  • šmentanamuha

   Ti boš kot kaže tudi z veseljem šel v klavnico, samo da so levičarji. Pa kaj na levi res ni več nobenga pri zdravi pameti?

 • samsara

  “Hrvaško kopensko in morsko mejo z Bosno in Hercegovino, Črno goro in Italijo nadzorujejo Frontexova letala.”
  Poleg njih še domači policisti a učinek je kot lahko vidimo v Sloveniji, nezadosten.
  Bo treba drugače psistopiti k problemu.

 • totex39

  Po vsem tem se res lahko uresničijo napovedi, da se že leta 2040 vračamo v 18. stoletje, če že ne prej.

  • samotoje

   Takrat bomo šele v 16. stoletju.

 • večni srb

  Edino primitivna ljudstva še uporabljajo žival za nadzor in orožje, že po takem odnosu se vidi kaj jih v resnici skrbi. Verjetno tudi sicer nimajo veliko obiskov, čim vidiš psa spuščenega pred bajto ali privezanega na težki verigi, je menda jasno, da tam ne živijo nomalni ljudje.

  • Olga2345

   Tam živijo komunisti?

 • Olga2345

  A v Slovenijo iz Bosne vstopajo divjaki po luftu, če ne preko Hrvaške?!

 • dr Janez Sveti

  Ko bodo našli kakšno skupino emigrantov mrtvih v gozdu, bo konec balkanskje poti..

  DR Janez Sveti vedeževalec

 • Zgornji

  AAAJA !!! TOREJ, ZDAJ VEM, KATERO “ORODJE” SI MORAM ŠE NABAVITI !!! ! !!! HVALA EKIPI NOVA24 !!! ! !!! EVO, TAKOOOJ ZDAJ GREM V AKCIJO ZA NAKUP . GOOOD NIGHT :-)

 • Slo hunter

  Mohamedanarska govna puščajo za sabo smeti in sejejo bolezni, ki jih ni pri nas od srednjega veka, naši predniki so lepo obračunali z njimi, sedaj se pa obračajo v grobovih, ko vidijo kaj je cmerajzl podpisal in ko vidijo kake neandertalce imamo na vladi, pa saj velik odstotek folka tudi nima vseh papirjev!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!