fbpx

Strah pred epidemijo! Nedaleč od Sarajeva 130 garjavih ilegalnih migrantov

Fotografija je simbolična.(Foto: epa)

V Sarajevu te dni vzpostavljajo nov center za ilegalne migrante v Blažuju, ki se bo nahajal v prostorih zapuščene vojašnice. Čeprav so lokalni prebivalci temu nasprotovali, to ni ustavilo sarajevskih oblasti. Zdaj se je izkazalo, da je 130 tam nastanjenih ilegalnih migrantov garjavih.

“Vsem organom je bilo naročeno, da v skladu s svojimi pooblastili naredijo vse v svoji moči, da bi migranti v vojašnici Blažuj imeli človeške pogoje bivanja,” je povedal minister za notranje zadeve Admir Katica v sarajevskem kantonu.

Katica je povedal, da je v Blažuju bilo še pred kratkim 330 migrantov, a se njihovo število manjša, saj se stalno premikajo proti Zahodu.

Garjavi migranti
Velik izziv za zdravstvene delavce predstavlja tudi širitev epidemije garij. V Blažuju so namreč po pisanju USKinfo prešteli 130 migrantov okuženih z boleznijo, koliko okuženih pa je v tem času že zapustilo migrantski center, ostaja neznanka.

[Video] V Bihaću uvedli policijsko uro za migrante, jezni prebivalci vzklikajo: “Migranti domov!”

O selitvi migrantov v zapuščeno blažujsko vojašnico nedaleč od Sarajeva smo na Nova24TV poročali že v preteklosti. Lokalno prebivalstvo je temu nasprotovalo, a so jih oblasti ignorirale. Župan občine Hadžići Hamdo Ejubović je ob tej priliki ravno tako poudaril, da državne institucije BIH lokalnih oblasti niso vprašale za mnenje, ko so se odločile, da nov migrantski center postavijo v prostorih nekdanje vojašnice Ušivak.

Migranti kradejo in se drogirajo
“Vsakodnevne kraje po hišah in trgovinah. To prebivalstvo dela potrpežljivo zgolj njihova toleranca,” je povedal Hadžić. “Otroci tu hodijo v šolo, migranti pa se drogirajo – dobivam fotografije, kako je v javnem prometu več potnikov migrantov, kakor pa lokalnih prebivalcev.”

Migranti v Blažuju (foto: EPA)

“Ni dobro, ko ministrstvo za varnost pove, da se je od nekod “pojavilo 350 migrantov”. Tu lahko vidimo, da se z migrantsko krizo ne postopa primerno,” je bil jasen Katica.

Ivan Šokić