[VIDEO] Strah pred virusom HIV: 150 tisoč kondomov za migrante

Foto: iStock

Zraven učenja jezika, vključevanja na trg dela in asimilacije v kulturo je “učenje o seksu” ena izmed najpomembnejših zadev, ki jo morajo migranti, prispeli v Evropo, osvojiti. Prav tako pa so kondomi uporabno kontracepcijsko sredstvo in pomagajo pri omejevanju širjenja smrtonosnega virusa HIV, ki je izredno nevaren v državah, od koder prihaja večina migrantov.

Nemška skupina za pomoč obolelim za AIDS-om (German Aids Help) je organizirala veliko akcijo, kjer vse Nemce poziva k donaciji kondomov za migrante. “Prosim, donirajte kondome migrantom,” se glasi sporočilo nemške organizacije za pomoč pri AIDS-u, poroča avstrijski Kronen Zeitung. Akcija se je pričela ob koncu prejšnjega leta, ko so tovarne, ki proizvajajo kondome, pričele z zbiranjem. Do sredine marca letošnjega leta so tako uspeli zbrati že več kot 150 tisoč kondomov, večino izmed njih so že razdelili v namestitvenih centrih in azilnih domovih.

“H kulturi dobrodošlice sodi, da damo ljudem, kar najbolj potrebujejo,” meni Manuel Izdebski, direktor organizacije AIDS Help.

Migranti so “sramežljivi”, zato kondome jemljejo, ko jih nihče ne gleda
“Vedno obstajajo takšni, ki so sramežljivi,” je o razlogih za akcijo povedala Silke Klumb, predstavnica podjetja, ki je doniralo veliko količino kondomov. V podjetju menijo, da migranti potrebujejo nekoga, ki si  ta problem upa prvi izpostaviti. Najbolj uspešen način deljenja kondomov je do sedaj potekal tako, da so socialni delavci kondome nastavili v nastanitvenih centrih, nato pa so jih migranti sami – ko so bili neopaženi – tudi vzeli.

Migranti prihajajo iz držav, kjer je razširjenost virusa HIV izredno velika
Kondomi pa za migrante ne predstavljajo le kontracepcije, ampak so v veliko pomoč tudi pri preprečevanju širjenja virusa HIV in drugih spolno prenosljivih bolezni, menijo v organizaciji, ki je pobudnica akcije. “Čeprav je med migranti malo oseb, ki so okužene z virusom HIV, pa vseeno prihajajo iz držav, v katerih je razširjenost smrtonosnega virusa izredno visoka,” so povedali v organizaciji. Menijo še, da se lahko na tak način prepreči širjenje virusa med toliko različnimi osebami iz številnih držav in kultur.

A. D.