fbpx

Strah v Franciji: Iz francoskih zaporov bo kmalu odkorakalo 40 terorističnih zapornikov

(vir twitter)

V tem in prihodnjem letu bo iz francoskih zaporov izpuščenih 40 teroristov, ki so bili na zaporne kazni obsojeni zaradi terorističnih dejanj, je v ponedeljek dejal francoski tožilec, pristojen za boj proti terorizmu, Francois Molins. Po njegovih besedah gre za veliko tveganje.

“Soočamo se z velikim tveganjem, ko bodo ob izteku zapornih kazni iz zaporov prišli ljudje, ki niso obžalovali svojih dejanj in ki bi lahko zaradi bivanja v zaporu postali celo bolj zakrknjeni,” je v pogovoru za francosko televizijo BFM dejal Molins. Od danes do konca leta 2019 bo po njegovih besedah iz zapora prišlo 40 obsojenih zaradi terorizma – 20 letos, 20 prihodnje leto. Kot je še ocenil, Franciji še vedno predstavljajo precejšnjo grožnjo domači podporniki skrajne skupine Islamska država.

Iz vseh evropskih zaporov bo izpuščenih okoli 200 zapornikov
Pred kratkim smo poročali o ekstremno nizkih zapornih kaznih v Evropi za terorizem, in sicer so bile te po podatkih Europola v Evropi do nedavnega do približno 6 let, v Ameriki pa 13. Po terorističnem napadu leta 2015  na  Charlie Hebdo so se zaporne kazni zvišale, a so še vedno precej nižje kot v Ameriki. Tako teroristi ne bodo odkorakali le iz francoskih zaporov, temveč tudi iz drugih evropskih zaporov. Voice of Europe je pred kratkim poročal, da bo v naslednjih dveh letih (ker se jim izteče zaporna kazen) okoli 200 terorističnih zapornikov odkorakalo iz evropskih zaporov, v glavnem tisti, ki so oblikovali prvi val džihadistov v Iraku in Siriji, sanjajoč o Islamski državi tam, kjer še ni vzpostavljena.

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

A. G.