fbpx

Strah vse bolj prisoten – v okolici Šibenika trop volkov napadel pastirja

Problem prekomerne številčnosti volkov se pojavlja po celi Evropi. (Foto: Freepik)

V občini Kistanje, nedaleč od znanega mesta Šibenik, je trop volkov napadel koze in pokončal psa, potem pa se je lotil še pastirja, ki se je uspel ubraniti s koso.

Po poročanju tamkajšnjih medijev se je trop volkov zapodil v čredo koz in napadel pastirja, ki je komaj pobegnil. Tamkajšnji govedorejci trdijo, da volkov še nikoli ni bilo toliko, da so tropi vse večji in vse bolj lačni, na domača dvorišča pa zaidejo tudi čez dan.

Kistanje pa očitno ni edino območje, ki se bori z volkovi, saj naj bi se pojavljali tudi v drugih bližnjih območjih, med drugim tudi v Laškovici, kjer se s problematiko ukvarja tamkajšnja lovska zveza. Medij Šibenski poroča o pogovoru s tajnikom omenjene Lovske zveze Šibensko-kninske županije Josom Dujićem, ki je povedal, da je strategija ravnanja z volkovi odvisna od ministrstva za okolje. Volk je namreč zaščitena žival, predpisana globa za nezakonit lov volka pa je okoli 7 tisoč evrov ali kazen do enega leta zapora. Ministrstvo bi moralo po njegovih besedah ugotoviti natančno število volkov in zabeležiti, kdaj jih je preveč. Šele takrat bi bil lov dovoljen. Dujić je v pogovoru za RTL povedal, da je po uradni statistiki volkov trenutno 81, vendar po svojih evidencah in terenskem spremljanju predvidevajo, da se številka v dalmatinskem zaledju in na območjih BiH, ki gravitirajo proti Hrvaški, giblje okrog 500.

V preteklem letu kar 2113 prijav napadov volkov
Potrebni pogoji za nadzorovan lov na volka naj bi bili ustvarjeni že pred nekaj leti, vendar ministrstvo njihovih dopisov ne vpisuje v protokole, ampak sklicuje delavnice in programe za spremljanje volkov in risov. Po razpoložljivih evidencah je škoda, ki so jo volkovi povzročili domačim živalim, v preteklem letu dosegla 2113 prijav, od tega 851 samo v Šibensko-kninski županiji, medtem ko je bilo letos januarja kar 163 prijav napadov volkov na domače živali.

Tanja Brkić