fbpx

Stranka Angele Merkel in SPD s hudimi izgubami na deželnih volitvah v Berlinu

Foto: epa

Vladajoči stranki v nemški zvezni deželi Berlin, socialdemokrati (SPD) in Krščansko-demokratska unija (CDU), sta na današnjih deželnih volitvah utrpeli velike izgube ter ostali brez večine v deželnem zboru.

SPD je sicer relativna zmagovalka, vendar je izgubila pet odstotkov v primerjavi s prejšnjimi volitvami. Stranka SPD bo za ohranitev oblasti potrebovala najmanj dve koalicijski partnerki. Župan Berlina in vpliven član SPD Michael Müller je že pred volitvami dejal, da si ne želi nadaljevanja sedanje koalicije s CDU.

Stranka CDU nemške kanclerke Angele Merkel je prav tako izgubila okoli pet odstotnih točk in prejela 18 odstotkov podpore, kar je najslabši volilni rezultat te stranke v Berlinu doslej. Stranka je sicer pristala na drugem mestu.

Podpora se je zmanjšala tudi Zelenim, ki so prejeli 16,5 odstotka podpore.

Vzpon skrajne desnice
Stranka Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je prvič nastopila na deželnih volitvah v Berlinu, je prejela med 11,5 in 12,5 odstotka glasov. To je sicer bistveno manj kot pred dvema tednoma, ko je na lokalnih volitvah v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska prejela 20,8 odstotka glasov. Desničarska in populistična Afd je sedaj zastopana že v desetih deželnih parlamentih v Nemčiji.

Ponovni vstop v deželni parlament v Berlinu je uspel tudi nemškim liberalcem (FDP), ki so prejeli 6,5 odstotka podpore.

Volilna udeležba je bila 67,3-odstotna, kar je bistveno več kot na volitvah pred petimi leti.

M. P., STA