fbpx

Stranka CSU se še ni povsem odrekla Angeli Merkel, vendar so zastavili povsem protimigrantski program

Foto: epa

Delegati bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) na kongresu v Münchnu so danes prepričljivo zavrnili predlog, naj stranka na prihodnjih parlamentarnih volitvah odreče podporo nemški kanclerki Angeli Merkel. Merklova doslej še ni povedala, ali se bo na volitvah prihodnje leto potegovala za nov kanclerski mandat.

Delegati CSU so na pomembnem kongresu med drugim glasovali o predlogu, da naj na prihodnjih volitvah v primeru, da se bo znova potegovala za kanclerski mandat, Merklovi odrečejo podporo. Predlagatelj Thomas Schmitt je kot razlog za svoj predlog izpostavil predvsem migrantsko politiko Merklove, ki je prišlekom lani na široko odprla vrata. Zaradi tega je kanclerko večkrat javno kritiziral tudi prvi mož CSU Horst Seehofer.

Vodja krščanskih demokratov CDU Merklova se kongresa ni udeležila, kot to veleva tradicija, ki je veljala več desetletij. Udeležba vodij obeh strank na kongresih je doslej namreč veljala za obvezno.

Nov program CSU izrazito protimigrantski in protiislamističen
CSU, ki se opisuje kot “konservativna stranka prihodnosti” s “krščansko-judovskimi koreninami”, je na kongresu potrdila tudi nov program na 42 straneh. Program se večinoma osredotoča na teme, povezane z evropsko migrantsko krizo: terja omejevanje migracij, zavrača dvojno državljanstvo, zavzema se za močno državo kot odgovor na teroristične grožnje in postavljanje jasnih meja pri vplivih islama.

Kongresa CSU se je udeležil tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz (foto: epa)

Kongresa CSU se je udeležil tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz. (Foto: EPA)

Zahteva po postavitvi zgornje meje pri prihodu migrantov bo po besedah podpredsednika CSU Manfreda Webra pogoj stranke za sodelovanje v prihodnjih vladah. “Brez zgornje meje v prihodnjem letu ne bo koalicije s CSU,” je poudaril za časnik Passauer Neuen Presse. Prav na Bavarskem sta se poleti odvila dva teroristična napada – za oba je odgovornost prevzela Islamska država, izvedla pa sta jih migranta. Gre sicer za sedmi temeljni program v zgodovini stranke, v primerjavi s predhodnikom iz leta 2007, ki je imel 191 strani, pa je ta precej vitkejši. O novem programu je razprava v stranki tekla zadnji dve leti.

Prava ljudska stranka z vrednotami
V volilno leto 2017 se tako stranka podaja z bolj konservativnim značajem, razlogi za to pa so tudi v rivalstvu s skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD). Po besedah Seehoferja stranka zajema demokratični spekter desno od sredine in je “prava ljudska stranka”, ne stranka, ki bi se zavzemala zgolj za interese kakšne ožje skupine. “Smo velika politična družina za vse,” je poudaril.

M. P., STA