fbpx

Se obeta prepoved nošenja burk in širjenje šeriatskega prava tudi v Veliki Britaniji?

Foto: iStock

Po tem, ko je britanski parlament v sredo z veliko večino odločil, da bodo 8. junija razpisane predčasne splošne volitve, je Britanska neodvisna stranka (UKIP) predstavila novi integracijski program, ki se zavzema za prepoved nošenja burk in širjenja šeriatskega prava. 

Obljube, katerih cilj je boj proti islamskemu ekstremizmu, bodo v središču kampanje stranke v bližajočih se predčasnih volitvah. Med drugim se stranka zavzema za to, da bodo posamezniki ob odkritju pohabljanja ženskih spolnih organov obvezani, da v skladu z zakonom o tem obvestijo policijo. The Sun poroča, da si ti prav tako želijo ukinitev glasovanja po pošti.

Britanska neodvisna stranka se je po zagovarjanju brexita zavzela za prepoved nošenja burk in to obljubila tudi v svojem manifestu. Tovrstna prepoved bi Veliko Britanijo postavila ob bok Franciji, Belgiji in Bolgariji, kjer je nošenje oblačila, ki zakriva celotno telo, vključno z obrazom, prepovedano.

Foto: epa

Poudarjajo pomen ohranjanja britanskih vrednot
Vodja stranke Paul Nuttall poudarja, da glasovanje prek pošte spodbuja volilne prevare, glede burke pa trdi, da ta predstavlja varnostno tveganje in gromozansko oviro za integracijo. Glede vsebine napovedanega programa zagovarja stališče, da je ta ustrezna zaradi slabosti, ki jo je prineslo nenadzorovano priseljevanje in dodaja, da je nujno, da Velika Britanija po odhodu iz EU postane bolj robustna pri spopadanju z ekstremizmom in ohranjanju britanskih vrednot.

Paul Nuttall (Foto: epa)

Po besedah namestnika vodje stranke Petra Whittleja Britanska neodvisna stranka predstavlja stranko, ki si upa odprto spregovoriti o nevarnosti, ki jo predstavlja islamizem, tako navznoter kot tudi navzven, za razliko od ostalih strank, ki se temu izogibajo, bodisi iz strahu, zanikanja ali čiste strahopetnosti.

Večina Britancev prepovedi naklonjena
Javnomnenjska anketa, ki je bila objavljena septembra lani, je razkrila, da večina britanske javnosti zagovarja prepoved nošenja pokrival, zato ne preseneča, da so stranke, ki to zagovarjajo, vedno bolj priljubljene. Med največjimi zagovorniki prepovedi so bili po navedbah Breitbarta volivci Britanske neodvisne stranke (84 odstotkov vseh), medtem ko je prepoved podprlo 66 odstotkov konzervativnih volivcev.

N. Ž.