fbpx

Strašljiv mir v bližini Mosula ponovno razbile eksplozije borcev ISIS in iraške vojaške elite

Pokop iraških vojakov, padlih v zadnjem obračunu z ISIS v bližini Mosula. (foto: epa)

Strašljiva tišina in gost prah, ki pokriva nasipe med ISIS Mosulom in naprednimi iraškimi specialnimi enotami, razkriva zadnje poglavje ISIS obstoja na iraškem ozemlju. Boj za ubranitev ozemlja je terjal že več kot ducat iraških trupel, razstreljenih v eksplozijah ISIS. 

Kljub temu, da se je pomirilo to nekdaj “vroče območje” med ISIS in iraškimi silami, pa je ponovno zavrelo med Združenimi državami in tako imenovanim kalifatom. Še do nedavnega umirjeno območje dveh kilometrov se je ob mraku spremenilo v velik upor in grozo.

Neštete eksplozije so razdelile območje na dva dela. Posnetki, ki so jih snemali nekateri vojaki iz streh bližnjih hiš, so razkrili strašno bombardiranje, v katerem je življenje izgubilo okoli 14 iraških vojakov, kar je trenutno največja izguba, ki jih je utrpela specialna enota.

Še vedno se borijo za svoj košček zemlje
Maja so enote  Hussien Hussienove “Golden Division” prispele na omenjeno območje kot veterani vojne z ISIS. Na pripadnikih so še zmeraj vidne posledice vojn, prestani v bitkah s terorizmom. Veterani predstavljajo konico sulice tokratnemu žarišču in se še vedno kljubovalno borijo za košček zemlje na območju ISIS.

Husseinova divizija agresivno prevzema ISIS pozicije in onemogoča vidljivost s cisternami, ki dvigujejo prah, ter s tem sebi v prid povečuje možnost uspešnega napada. ISIS uporablja živi ščit, kjer so med obtoženimi tudi civilisti in s tem otežujejo udare. Obseg tehnologije, s katerim iraške sile izvajajo napade, ni dovolj dober, da bi lahko načrtovali napade, kjer bi obvarovali civiliste in obtožene.

Usposobljene enote Združenih držav
Veliko Iračanov, ki tvorijo enote Združenih držav, so šli skozi njihova usposabljanja in so se izurili predvsem za nastavljanje mitraljez po puščavi.

Njihovo glavno vprašanje pa je: “Katera raven prelivanja krvi bo dosegla premoč nad sovražnikom?”

Kako se bojuje ISIS nazaj?
Hišo v mestu Bazwaya v bližini Mosula so ISIS uporabljali kot “učilnico”. Tam so našli zapise o načrtu, kako uporabljati granate in ostalo orožje in bojno opremo. Bazwaya je mesto, ki ga še zmeraj preganjajo okupatorji, kljub temu, da tam ni nikogar več, razen zapuščene table, na katerih so zapisani “načrti uporabe” raznega streliva. V kleti ene izmed hiš so našli tudi ugrabljen tank.

Mesto je bilo v celoti razdeljeno po njegovi glavni cesti z velikim predorom, kjer je lahko vozilo več motornih vozil naenkrat. Le-tega so iraške specialne enote s pomočjo bagra in streliva popolnoma uničile. Po podrtju tunela so našli še novejši predor, ki ga je vmes zgradil ISIS. Trenutno se z njegovim uničenjem ukvarja sekcija Golden Division, elitne iraške sile.

Ker so borci ISIS bili pripravljeni na delo iraških veteranov, so v mestu na različnih koncih skozi razpoke namestili puške, s katerimi zdaj obstreljujejo nasprotnike. Vojaki, ki so se znašli v nelagodnem položaju, zdaj ponovno poskušajo prodreti na sovražnikovo območje, vendar jim premikajoča tarča otežuje “čisti strel”. 

Smrt v mraku
Boj se bije tudi ponoči in s tem imajo prednosti tisti, ki so bolje opremljeni s tehnologijo, s katero lažje in boljše ciljajo na tarčo. Nemogoče je zatrditi, katera stran je trenutno v premoči, vendar je jasno, da število smrtnih žrtev strmo narašča. Ena od prič je stanje opisala kot kritično, saj je povsod moč videti raztrgana trupla zaradi eksplozij. Številne mrtve so naložili na poltovornjake, ki so jih pred posnetki zakrili.

“Vi ste heroji!”
Iraške enote so pokoli njihovih vojakov možno ganili, zato so se še bolje okrepili za obrambo. Hussien se je trudil vojakom dvigniti moralo, saj je mnenja, da potrebujejo vzpodbudo. “Vi ste heroji in nič od dogajanja vam ne sme priti do živega. Ti samomorilci niso nič,” so njegove spodbudne besede iraškim enotam, ki trpijo zaradi velikih izgub svojih sovojakov.

K. Ž.