fbpx

Strelska drama na Finskem, umrla policist in napadalec

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Policija je bila obveščena, da je v mestu Vihti na jugu Finske prišlo do streljanja. 67-letnik je z avtomatsko puško pričel streljat po sosedih in svojih družinskih članih. Moški je po dveh urah in pol pogajanj streljal tudi na policijo, pri čemer je ubil enega policaja, še en je bil ranjen. Napadalec si je sodil sam. 

Na kraj dogodka je bilo napotenih več policijskih patrulj, ki so se kar dve uri in pol trudile z napadalcem navezati kontakt in se z njim pogajati. Okoli enajstih zvečer, ko je policija z akcijo želela vdreti v napadalčevo hišo, pa je napadalec streljal tudi na njih. Pri tem je zadel dva policista, eden izmed nju pa je umrl.

V hiši so kmalu za tem našli truplo napadalca, ki si je najverjetneje sodil sam, čeprav obstaja možnost, da so ga zadeli tudi streli policistov. Sožalje družini padlega policista so že izrekli predsednik države Sauli Niinistö, premier Juha Sipilä in vodja policistov Seppo Kolehmainen.

Napad na organizirano demokratično družbo
Kot je za javnost povedal Kolehmainen, je drugi ranjeni policist v stabilnem stanju. ”V tem trenutku se dobro bori in pričakujemo, da bo preživel. Še vedno pa je v bolnišnici z resnimi poškodbami,” je še pojasnil. Izgubo policista med delom je označil za napad na organizirano demokratično družbo. V zadnjih stotih letih je na Finskem sicer umrlo 130 policistov, nazadnje je policist umrl leta 2007, poroča finski portal Yle.

M. G.