Strmoglavil helikopter, s katerim potuje tudi Putin

Foto: Twitter

Helikopter, s katerim se prevažajo najvišji ruski uradniki, vključno s predsednikom Vladimirjem Putinom, naj bi med pristajanjem v Moskvi strmoglavil na tla.

Helikopter Mil Mi-8 je v petek med pristajanjem na mednarodnem letališču Vnukovo, ki se nahaja približno 26 kilometrov jugozahodno od središča ruske prestolnice, udaril ob tla, poroča ruska državna tiskovna agencija Interfax.

Letalska publikacija Aerotime Hub je poročala, da je helikopter pripadal posebnemu letalskemu odredu “Rossiya”, ki upravlja z letali, ki se uporabljajo za prevoz ruskih vladnih uradnikov. Kdo je bil na krovu helikopterja in ali je bil v incidentu kdo poškodovan, ni znano. Službe za nujno pomoč, ki jih citira Interfax, so sporočile, da “po predhodnih podatkih obstajajo žrtve”, hkrati pa so se sklicevale na letališki vir, ki je povedal, da v incidentu ni bil nihče poškodovan.

“Med pristajanjem je helikopter zataknil propeler ob tla in poškodoval repni del,” je agenciji povedal vir z letališča. Newsweek je za nadaljnje komentarje kontaktiral letališče Vnukovo, poroča Newsweek. O tej novici je poročal tudi Moscow Times v ruščini.

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

“Po naših informacijah je to Mi-8MTV-1, izdelan leta 2013 in omogoča potovanje 22 potnikom,” piše Mash Post. Za potovanje posebnih VIP potnikov naj bi imeli sicer na voljo 15 helikopterjev Mil Mi-6MTV. Omenjeni helikopterji pogosto prevažajo Putina po Rusiji in dopolnjujejo njegovo floto letal dolgega dosega Il-96 in drugih letal.

Interfax ob tem navaja, da bi trd pristanek helikopterja lahko povzročile slabe vremenske razmere ali okvara opreme. Ukrajinska tiskovna hiša Ukrajinska pravda je poročala, da je šlo za pilotsko napako.

Sara Kovač