Strokovnjak opozarja: Afrika je naslednja teroristična in migrantska bomba

Foto: epa

Evropa bo v naslednjih desetletjih soočena s hudo varnostno grožnjo iz Afrike, če tja ves svet ne bo investiral ogromne vsote denarja za pomoč, opozarja britanski diplomat in vodja vladne službe za mednarodni razvoj Rory Stewart. 

Vodja britanske vladne službe za mednarodni razvoj opozarja, da obstaja velika verjetnost, da se bodo teroristične skupine iz Afrike povezale z drugimi radikalnimi islamskimi skupinami, kot so Al Kaida. Zato je britanska vlada samo za Demokratično republiko Kongo namenila 34 milijonov evrov sredstev za boj proti humanitarni krizi. Trenutno se osrednja ekvatorialna Afrika sooča s hudo revščino, saj tam pustošijo islamske uporniške skupine.

Humanitarna kriza bo Afričane pognala v Evropo
Nedavno so skrajni islamisti napadli bazo Združenih narodov, v kateri je bilo ubitih 14 mirovnikov, 45 jih je bilo ranjenih. Strokovnjak opozarja, da v celotnem islamskem delu Afrike obstajajo nevarne skrajne islamske skupine, ki bi lahko v petih ali desetih letih Afriko pripeljale do točke najbolj nevarne celine. Če izključimo terorizem, obstaja tudi nevarnost množičnih migracij v Evropo, saj so afriške države v izjemno slabem gospodarskem stanju, vsako leto pa kar 18 milijonov Afričanov vstopi na trg dela, ki ga že tako v nekaterih delih pesti 85-odstotna brezposelnost. “Večina ljudi ne dobi služb,” navaja strokovnjak in dodaja, da se bo v prihodnje še bolj stopnjeval pritisk Afričanov na Evropo.

Ljudje se vračajo na opustošene domove, ki so jih napadli islamski uporniki. (Foto: epa)

Britanska služba za mednarodni razvoj bo v prihodnjih petih letih v Demokratično republiko Kongo investirala kar 200 milijonov evrov, da bi čim bolj ublažili posledice nezaposlenosti in humanitarne krize. S 34 milijoni evrov, ki so jim jih namenili pred kratkim, pa upajo, da bodo dosegli okoli 300 tisoč žrtev spopadov z uporniškimi islamisti.

C. Š.