fbpx

Strokovnjak opozarja: Kitajski znanstveniki prodajajo laboratorijske živali na črnem trgu – je to razlog za izbruh nevarnega virusa?

Foto: epa

Predsednik Inštituta za raziskovanje prebivalstva Steven W. Mosher je za New York Post napisal, da bi bili lahko za epidemijo koronavirusa, ki se je razširila iz Kitajske, odgovorni raziskovalci, ki so za dodatni denar prodali laboratorijske živali na zloglasnih “mokrih trgih” Wuhana.

Steven W. Mosher ni prvi skeptik, ki je opazil prisotnost naprednega mikrobiološkega laboratorija v bližini Wuhana, mesta, od koder izvira epidemija. Že od zgodnjih dni krize teorije kažejo, da se je virus iz laboratorija ponesreči razširil iz nečesa, kar je prišlo iz laboratorija, obstaja pa tudi špekulacija, da je bil virus namenoma izpuščen na prostost in je bil zasnovan kot biološko orožje.

Gre za edini laboratorij za mikrobiologijo stopnje 4 na Kitajskem
V dokaz svoje teorije je navedel nove smernice kitajskega Ministrstva za znanost in tehnologijo, ki pozivajo k okrepljenemu upravljanju biološke varnosti v mikrobioloških laboratorijih, ki se ukvarjajo z naprednimi virusi, kot je novi koronavirus. Kot je poudaril Mosher, je objekt v bližini Wuhana edini laboratorij za mikrobiologijo stopnje 4 na Kitajskem, zato je bila nova direktiva implicitno usmerjena v objekt v Wuhanu, kar nadalje nakazuje, da ima Ministrstvo za znanost in tehnologijo razlog, da meni, da morajo okrepiti svoje postopke zadrževanja.

Prav tako je pojasnila, da je bila generalmajorka Chen Wei, vrhunska strokovnjakinja kitajske vojske za biološko bojevanje, januarja napotena v Wuhan, da bi se soočila s krizo. Ta ima sicer obsežno znanje glede raziskovanja koronavirusa. “To ni bi bilo njeno prvo potovanje na virusni inštitut v Wuhanu, saj ta predstavlja enega izmed samo dveh laboratorijev, ki se ukvarja z raziskovanjem biološkega orožja na celotnem Kitajskem,” zatrjuje.

Foto: STA

Ustvari se lahko tudi večji zaslužek
Glede Mosherjeve teorije je potrebno omeniti, da imajo kitajski laboratorijski tehniki za seboj zgodovino prodaje eksperimentalnih živali prodajalcem, kot so tisti, ki se ukvarjajo s trgovino na mokrem trgu v Wuhan. Namesto, da bi s kremacijo pravilno odstranili okužene živali, kot to tudi zahteva zakon, jih ob strani tudi prodajo z namenom zaslužka dodatnega denarja, poroča Breitbart. V nekaterih primerih se lahko ustvari tudi večji zaslužek. Eden izmed raziskovalcev v Pekingu, ki je sedaj v zaporu, je zaslužil kar milijon dolarjev, ko je ta prodal svoje opice in podgane na trgu živih živali, te pa so na koncu končale v nekem želodcu.

Odgovornost za širitev virusa so sprva dali na ribjo tržnico, nedaleč od Inštituta za virologijo, čeprav prvi dokumnetirani primeri okužbe nikoli niti z nogo niso stopili tja. Nato so krivdo zvalili na kače, netopirje in celo na majhnega luskavca pangolina. “Nič od tega ne kupim,” poudarja Mosher. Izkazalo se je namreč, da kače ne prenašajo koronavirusov in da se netopirjev ne prodaja na ribji tržnici. Prav tako pangolinov, ogrožene živalske vrste ne prodajajo na tržnici, ta pa tudi ne prenaša virusa.

Foto: STA

Najprej so krivili trg z morsko hrano nedaleč od Inštituta za virusologijo, čeprav so prvi dokumentirani primeri Covid-19 (bolezen, ki jo je povzročil SARS-CoV-2) vključevali ljudi, ki se tam niso nikoli stopili. Nato so opozorili na kače, netopirje in celo luštnega malega luskavega pangolin. “Ne kupim ničesar od tega. Kaže, da kače ne prenašajo koronavirusov in da netopirjev ne prodajajo na trgu z morskimi sadeži.” Mosher je prepričan, da virus iz laboratorija nesel okužen delavec, ali pa je prešel s strani ljudi, ki so nevede pojedli okuženo žival. Sicer je v ponedeljek kitajska raziskovalna skupina objavila poročilo iz katerega je razvidno, da je povsem mogoče, da virus sploh ni skočil z živali na človeka.

Hana Murn