fbpx

Strokovnjaki svarijo: IS je v Evropo pretihotapila kemično in biološko orožje

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Strokovnjaki v poročilu Evropskega parlamenta svarijo pred kemično in biološko vojno v Evropi, saj je Islamska država v Evropo pretihotapila vojsko znanstvenikov, predvsem kemikov in fizikov, ter več kemičnega in biološkega orožja. Islamska država že ima dovolj resursov in človeških virov, da kemično orožje uporabi v vojni proti evropskim državam. 

Poročilo Evropskega parlamenta razkriva šokantne podatke o tem, da je IS rekrutirala vrsto kemikov, fizikov in računalničarjev z namenom, da proti zahodnoevropskim državam začnejo kemično in biološko vojno. Kot navaja poročilo, so strokovnjaki Islamske države v Evropo pretihotapljeni z namenom uporabe prepovedanih snovi za množično uničevanje.

Neučinkovitost držav pri izmenjavi podatkov o teroristih
Kot poroča Daily mail, se oblasti bojijo, da bi IS lahko izkoristila neučinkovitost držav pri izmenjavi podatkov o teroristih. Britanske oblasti naj bi že preverjale, kako se soočiti z različnimi načini terorističnih napadov. Kot poziva poročilo Evropskega parlamenta, bi morale vlade razmisliti o tem, da bi možnost terorističnih napadov s kemičnimi, biološkimi, radiološkimi ali celo nuklearnimi snovmi obravnavale javno.

”Največja grožnja Evropi zadnjih desetih let”
Evropski parlament v svojem poročilu še ugotavlja, da trenutne vlade evropskih držav ne upoštevajo možnosti, da bi do takega napada prišlo, zato bi bile razsežnosti le-tega izjemno katastrofalne. Vodja Interpola Rob Wainwright je po napadih na Pariz dejal: ”Opravka imamo z izjemno organizirano mednarodno teroristično skupino, ki ima veliko sredstev in trenutno deluje na ulicah Evrope. Predstavljajo največjo teroristično grožnjo Evropi v desetih let.”  

ISIS že ima znanje in resurse za uporabo kemičnih snovi v vojni
Trditve o nevarnosti kemične vojne s strani IS je potrdil tudi Wolfgang Rudischhauser, direktor oddelka proti širjenju orožja množičnega uničevanja pri Natu: ”IS že ima znanje in tudi delovno silo, potrebno za uporabo kemičnih, bioloških,, radioaktivnih in nuklearnih snovi v vojni.” Skrajneži Islamske države še naprej nadaljujejo z rekrutiranjem posameznikov. Evropski parlament zato poziva države članice, naj bodo še posebej pozorne na možnost radikalizacije posameznikov, ki imajo dostop do občutljivih območij.

M. G.