Strokovnjaki svarijo: Leto 2016 bo za Zahod leto terorističnih napadov

Simbolična fotografija (foto: STA).

Strokovnjaki opozarjajo, da bomo v letu 2016 kljub mnogim vojaškim akcijam proti Islamski državi priča velikemu številu terorističnih napadov v Evropi, Rusiji in Turčiji. Islamska država si želi povrniti svoj ugled. Čeprav so vojaške akcije proti njej uspešne, je IS še vedno enako nevarna. 

Kljub vedno več vojaškim posredovanjem zoper Islamsko državo lahko v letu 2016 pričakujemo povečano število terorističnih napadov v zahodnem svetu, predvsem v Evropi. Na to svarijo mnogi varnostni strokovnjaki, zadnja pa sta na to opozorila Steven Simon z ameriškega inštituta za Bližnji vzhod ter Daniel Benjamin, nekdanji koordinator protiterorističnih akcij na ameriškem zunanjem ministrstvu. Izdala sta knjigo z naslovom The Global Terror Threat in 2016: A Forecast (Globalna teroristična grožnja v 2016: Napoved, op. a.).

Ogrožena Evropa, Rusija, Turčija, Libanon in Jordanija
Čeprav so vojaške akcije zoper Islamsko državo lahko označene kot uspešne, in sicer predvsem, ko gre za njihovo možnosti pridobivanja sredstev in nafte, bodo mnoge izgube v Iraku in Siriji verjetno sprožile več terorističnih napadov, ki bodo usmerjeni predvsem na civilno prebivalstvo, poroča Daily Caller. Napadi se bodo dogajali predvsem v Evropi, Rusiji in Turčiji, velika verjetnost zanje pa obstaja tudi v Libanonu in Jordaniji. ”Eklektične strategije in vključevanje posameznih samostojnih napadalcev in povratnikov dokazujejo, da bo obramba pred njimi zelo težka,” dodajata avtorja publikacije.

”Vojaške akcije proti Islamski državi bodo nedvomno vsaj do neke mere vplivale na njeno vojaško moč in ozemeljsko kontrolo, ki jo ima, a ne bodo dovolj, da bi ustavile njeno nevarnost,” predvideva tudi privatna globalna preiskovalna agencija Stratfor.

Z novimi terorističnimi napadi si bodo poskušali vrniti ugled
Ker so Kurdi in zaščitne enote uspele prekiniti več pomembnejših poti, preko katerih je Islamska država dobivala sredstva in nafto, se je delovanje IS nekoliko zmanjšalo. To je vidno tudi na socialnih omrežjih, kjer smo priča upadu njihove komunikacije. A to po mnenju strokovnjakov ne pomeni, da je Islamska država kaj manj nevarna. ”Pričakujemo lahko, da si bodo z novimi terorističnimi napadi želeli vrniti ugled,” sta prepričana avtorja knjige.

M. G.