Strpnost muslimanov in njihove molitve: Pomrejo naj vsi “neverniki”

Islamski center v Torontu (Foto: epa)

Judje v Torontu se ponovno pritožujejo nad muslimansko skupnostjo. Ne morejo verjeti njihovim molitvam, v katerih naprošajo Alaha, da uniči vse drugače misleče. Tokrat so v mošeji posneli imama ob molitvi in ob prevodu njegovih besed ugotovili, da so do njihove skupnosti zelo žaljive. Tako so se že drugič letos pritožili policiji. Prvič so ga obtožili, da v svoji molitvi Alaha naproša, naj pobije vse Jude, zdaj pa, da ga prosi za smrt vseh nevernikov.

Že drugič letos je judovska skupnost policiji predala pritožbo, ki se nanaša na muslimanske molitve. Tokrat so v mošeji v Torontu posneli videoposnetek, ki prikazuje imama ob molitvi. Verjamejo, da imam širi sovraštvo in nasilje. Novembra leta 2016 so posneli imama Aymana Elkasrawyja ob vodenju krajše molitve. Ko so njegove besede prevedli iz arabščine, so ugotovili, da so do židovske skupnosti zelo žaljive. Preiskava ostaja odprta, obtožili pa niso še nikogar.

Imam naj bi v videoposnetku rekel:O Alah, kdorkoli nam želi slabo, kdorkoli želi slabo islamu in muslimanom, jih zaduši. O Alah, obrni usodo proti njim in jih uniči, tako kot si uničil prebivalce Aada in Thamuda.”

Nekdanji izraelski obveščevalni uradnik Jonathan Halevi, ki je besedilo prevedel, stoji za svojim prevodom in pravi, da je prevajal s pomočjo “islamskih informacijskih virov” in pojasnil, da se lahko molitev prevede kot prošnja po uničenju ali zgolj po premoči nasprotnikov. Oblasti se strinjajo, da je takšna molitev, sploh pa njeno snemanje in ponovno predvajanje, “nezaslišano“, ne glede na to, kako se molitev interpretira.

Judje, ki se borijo za svoje pravice, pravijo, da muslimani ne le, da ne sprejemajo “nevernikov”, temveč tudi molijo za njihovo slabo prihodnost in za njihovo uničenje. Trdijo, da običajno govorijo in molijo v šifrah, da jih drugi ne bi razumeli.

Imam se opravičuje in vztraja pri nepravilnem prevodu njegovih besed
Imam je dejal, da ne želi širiti nikakršnega sovraštva proti Judom in se za nesporazum opravičuje. “Močno verjamem, da si vsi ljudje, tako muslimani, Judi kot neverniki zaslužijo svobodno in varno življenje,” je dejal. To, kar je govoril, naj bi bilo del antične molitve. “Napačen prevod in moja izbira napačnih besed sta judovski skupnosti zadala bolečino. Stojim za svojimi besedami in zatrjujem, da prevod mojih besed ni pravilen,” je dodal imam.

A. L.