Študija razkrila: Več sto tisoč žensk spolno nadlegovanih v javnem transportu

Foto: iStock

Študija  francoske nacionalne kriminalistične agencije je razkrila pretresljivo statistiko, in sicer, da je bilo v obdobju dveh let, konkretneje med letoma 2015 in 2016, več kot 220.000 žensk tarča otipavanja, poljubljanja in spolnega nadlegovanja v francoskem javnem prometu.

V praksi se javnost večinoma osredotoča na domače nasilje in na spolno nasilje, do katerega pride na ulicah mest, čeprav je nasilje v javnem transportu in na drugih javnih mestih prav tako resen problem.

Foto: iStock

Tarča nadlegovanja so večinoma ženske
Študija Nacionalnega opazovalnega urada za kriminal in kazensko pravosodje (ONDRP) iz leta 2015 je razkrila, da je bilo med leti 2014 in 2015 na francoskem javnem transportu spolno nadlegovanih 267.000 ljudi.

Vsaj 85 odstotkov žrtev so predstavljale ženske, ki so bile tarče poljubljanja, otipavanja in celo posilstva. Po navedbah študije območje francoske prestolnice Pariz prevladuje po številu tovrstnih incidentov, ti so bili namreč kar sedemkrat pogostejši kot v drugih predelih države. Študija je pokazala, da je imelo območje francoske prestolnice Pariz najvišje število primerov: sedemkrat več kot v preostalih delih države.

N. Ž.