fbpx

Študija ugotovila, da moratorij na priseljevanje v ZDA ne bi imel negativnih posledic za upokojensko blagajno

Trumpovo politično zborovanje v El Pasu(vir: twitter)

Študija, ki so jo opravili v Centru za imigracijske študije, je pokazala, da bi lahko v ZDA za naslednjih 40 let uvedli moratorij na priseljevanje v državo, zaradi česar pokojninski sistem ne bi trpel.

Študija, ki jo je opravil raziskovalec Steven Camarota, je pokazala, da ne držijo navedbe lobistov Wall Streeta in raznih direktorjev korporacij, da je masovno priseljevanje potrebno za ohranjanje zadostnega števila delovne sile.

Kakor je ugotovil Camarota, trenutno število legalnih priseljencev nima skoraj nikakršnega učinka na število delavcev v primerjavi s številom upokojencev. Na primer, ob 1,2 milijona legalnih priseljencev, ki jih sprejmejo ZDA vsako leto na račun ameriških delavcev, bi se do leta 2060 delež delovne sile po poročanju Breitbarta s 64,3 odstotka v letu 2017 skrčil na vsega 59 odstotkov v letu 2060.

Po 40 letih moratorija na priseljevanje še vedno 2 delavca na enega upokojenca
V primeru, da bi ZDA uvedle moratorij na priseljevanje, kakor so to storile v preteklosti (najbolj znan primer je med letoma 1925 in 1966, ko letno število priseljencev ni preseglo 327 tisoč), bi v letu 2060 še vedno bilo 2,1 delavca na enega upokojenca.

Camarota je ravno tako izpostavil, da vsak odstotek priseljencev v ZDA iz delavskega razreda zniža povprečno plačo za 0,8 odstotka.

Ivan Šokić