fbpx

Supermarketi trgovinske verige Aldi so v Nemčiji pričeli s prodajo testov za domače testiranje

Hitri antigenski test. (Foto: epa)

Supermarketi trgovinske verige Aldi so v Nemčiji pričeli s prodajo testov za domače testiranje na okužbo s koronavirusom, ob čemer so bile zaloge v nekaterih trgovinah hitro razprodane. Smo v času, ko je že kazalo na to, da se bodo omejitveni ukrepi po Evropi znova sprostili pa se je zapletlo pri novih različicah koronavirusa, ki odprtje prelagajo v prihodnost. Težava je tudi v prepočasnem cepljenju. 

Trgovinska veriga Aldi je v Nemčiji pričela prodajati koronavirusne teste za domačo rabo, ob čemer so izdelki v nekaterih supermarketih kmalu pošli. Paket petih hitrih testov stane okoli 25 evrov, a so se pred trgovinami kljub temu pojavile dolge vrste kupcev, ki so jih želeli kupiti. V državi je za prodajo sicer odobrenih okoli sedem blagovnih znamk. Država je sicer pričela s postopnim sproščanjem ukrepov, vendar pa vnovično popolno odprtje otežujejo mutirane različice koronavirusa, poroča euronews.

Za hitrejše odprtje oziroma vrnitev v normalno življenje, bi bilo obenem potrebno pospešiti cepljenje. V Evropi je bilo namreč prejšnji teden zabeleženih kar milijon novih primerov okužb, kar pomeni 9 odstotni porast v primerjavi s tednom poprej in preobrat, ki je končal šesttedenski upad števila novih okužb. Novico je v četrtek za javnost sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. Širjenje različic spodbuja rast okužb. K večjemu širjenju števila okužb pa lahko doprinese tudi odpiranje družbe, ki se ga ne izvede varno in nadzorovano. Številni so sicer že naveličani stalnih omejitev, kar je moč zaznati po vsej Evropi.

Foto: EPA

Analize so pokazale, da dosežejo tudi 97 odstotno zanesljivost. Če PCR test pokaže pozitiven rezultat, se bodo rezultati dobrih antigenskih testov ujemali v več kot 90 odstotkih – če bo test opravljen v času enega tedna od nastopa simptomov. Vendar pa stopnja ujemanja pade, če je antigenski test opravljen na začetku ali pa na koncu infekcije, ko je virusa v grlu in nosu precej manj. Iz tega sledi, da antigenski testi v določeni periodi niso najbolj zanesljivi. Tu je treba opozoriti, da je pomembno tudi znanje, tako pri jemanju vzorca, kot tudi pri odčitavanju rezultata.

Domen Mezeg