fbpx

Švedi se bojijo diktatorja Erdogana: Na svojem ozemlju mu bodo dovolili islamske shode v podporo referendumu

Foto: EPA

Švedska vlada je klonila pod turškimi pritiski in njeni radikalni islamistični vladi dovolila organizacijo shodov v podporo referenduma, s katerim želi turški diktator Recep Tayyip Erdogan povečati svojo politično moč v državi. Shod, ki bi moral biti že 12. marca v Stockholmu, so odpovedali, ko je pogodbo odpovedal lastnik prizorišča, kjer bi moralo potekati zborovanje Erdoganovih podpornikov. Švedski minister za zunanje zadeve je takrat hitro sporočil, da vlada v odpoved dogodka ni bila vključena in da se shod lahko organizira v drugem terminu, poroča ameriški konservativni časnik Breitbart.

Naj spomnimo. Turški diktator Recep Tayyip Erdogan želi na referendumu doseči zadostno podporo za ustavne spremembe, s katerimi bi Turčiji s parlamentarnega volilnega sistema prešla na predsedniški volilni sistem. Erdogan bi na ta način še povečal svojo politično moč, na referendumu pa lahko glasujejo tudi v tujini živeči Turki.

Po poročanju nekaterih švedskih medijev je Erdoganova stranka za pravičnost in razvoj (AKP) v predmestju glavnega mesta Švedske doslej že organizirala vsaj en shod, nekaj sto udeležencev zborovanja pa je nagovoril generalni sekretar stranke, Mehmed Medhi Eker.

Švedska vlada se boji retorike, ki jo je Erdogan namenil Nizozemcem
Mediji v sosednjih državah že poročajo o kapitulaciji švedske vlade, ravno v času, ko tamkajšnja demokratska stranka, ki nasprotuje množičnim migracijam, pridobiva na podpori. Stranka je imela še leta 2010 zgolj 5,7-odstotno podporo, ki je že leta 2014 narasla na 12,9 odstotkov, po izbruhu migrantske krize leta 2015 pa je podpora letos že presegla 20 odstotkov vprašanih.

Švedska vlada je Erdoganu popustila ravno v dneh, ko Evropska unija zaostruje svojo retoriko do Turčije, saj se je po sporu z uradno Nemčijo turški diktator zdaj zapletel tudi v pravo besedno vojno z Nizozemsko. Slednja je minuli konec tedna turškemu zunanjemu ministru Mevlütu Çavuşoğluju onemogočila sodelovanje na shodu v Rotterdamu, prav tako so Nizozemci na meji z Nemčijo obrnili kolono uradnih vozil, v katerih je bila tudi ministrica za družino, Fatma Betül Sayan Kaya.

Geert Wilders turškim protestnikom: Vi niste Evropejci in nikoli ne boste!
Erdogan je Nizozemce označil za fašiste, država naj bi po njegovem predstavljala ostanke nacizma, prav tako je napovedal ostre povračilne ukrepe. Turški migranti so kmalu zatem odšli na ulice in jezno protestirali proti nizozemski vladi, kar je prisililo vodjo opozicije, Geerta Wildersa, da je migrantom v televizijskem prenosu posredoval jasno in nedvoumno sporočilo: “Vi niste Evropejci in nikoli ne boste!” Kot je še poudaril, Turčija ni država, ki bi zagovarjala evropske vrednote, kot so svoboda, demokracija in človekove pravice. Tistim, ki podpirajo Erdogana, je odrekel gostoljubnost in jih vljudno prosil, naj ostanejo doma v Turčiji.

Če so torej Nizozemska, Nemčija in Danska odrekle pomoč diktatorju Erdoganu pri organizaciji njegovih shodov, pa so se na Švedskem odločili drugače. Švedska je po Franciji druga članica EU, ki bo shode v podporo nedemokratičnega diktatorja dovolila. Odločitev je dvignila na noge tudi kurdske migrante, ki se na švedskih ulicah že leta in leta spopadajo s turškimi migranti. Prav Kurdi so bili namreč najbolj prizadeti po zrežiranem poskusu državnega udara, ki si ga je lani poleti omislil Erdogan.

Tudi Francija je sicer deloma dovolila stranki AKP, da izvaja politično kampanjo na njenih tleh, kar pa je dvignilo na noge vodjo Nacionalne fronte, Marine Le Pen, ki je odločitev aktualne francoske vlade močno kritizirala. “Zakaj bi morali dovoljevati politične shode na našem ozemlju, ki so jih druge demokracije prepovedale? Ne turški volilni kampanji v Franciji,” je zapisala na svojem uradnem Twitter profilu.