fbpx

Kaj bo s prihodnostjo Švedske? Ta bo do leta 2026 imela 11 milijonov prebivalcev – milijon otrok bo iz migrantskih družin

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Nove raziskave statističnega urada na Švedskem kažejo, da se bo prebivalstvo Švedske povečalo za več kot milijon prebivalcev. Razlog za to so množične migracije in dejstvo, da imajo migranti veliko otrok. Trenutna populacija Švedske je presegla 10 milijonov, raziskave pa kažejo, da se bo ta številka v naslednjih desetih letih povečala na 11 milijonov. Od leta 2014 se je prebivalstvo povečalo za približno 100 tisoč ljudi letno, predvsem zaradi množičnih migracij.

Samo v letu 2015 je Švedska sprejela 163 tisoč migrantov. Projekcije kažejo, da je najbolj naraslo prebivalstvo v južnem švedskem mestu Malmö, kjer biva največ migrantov. Ni odveč podatek, da je kriminal v mestu v zadnjih letih narasel za več tisoč odstotkov.

Vlada napoveduje konec množičnih migracij
Statistični urad navaja, da se bo število migracij v bližnji prihodnosti zmanjšalo. Analizo podpira nedavna izjava švedskega premierja Stefana Löfvena, ki je napovedal konec množičnih migracij. Pamet ga je srečala šele po terorističnem napadu s tovornjakom v Stockholmu minuli teden. Agencije trdijo, da bodo k porastu prebivalstva največ prispevala nova rojstva. “Število porodov je izjemno visoko pri ljudeh, ki so pred kratkim prišli na Švedsko, še predvsem pri tistih, ki so si prišli ustvarit družino,” trdijo agencije.

Foto: YouTube.

Po podatkih naj bi se povečala tudi pričakovana starost. “Med rojenimi leta 2017 bo 12 odstotkov žensk in 7 odstotkov moških dočakalo 100 let,” še navaja poročilo. Statistični urad jadikuje, da je težko predvideti gibanje prebivalstva, sploh zaradi migrantske krize. Težko je predvideti tudi etnično sestavo, saj vedno več Švedov beži na tuje. Tako je v lanskem letu Švedsko zapustilo več kot 43.000 etničnih Švedov. V večini evropskih držav je rodnost domačega prebivalstva padla pod mejo, ko lahko civilizacija preživi. Najbolj dramatičen je bil padec v Nemčiji, kjer znaša stopnja rodnosti domačega prebivalstva zgolj 1,38 otroka na družino. To pa je bistveno pod minimalnim številom otrok (2,33) za preživetje avtohtonega prebivalstva oziroma za ohranjanje trenutne populacije.

Mnogi, ki prihajajo na Švedsko, imajo višjo rodnost na družino. Sirci imajo v povprečju 3 otroke na družino, Iračani 4,6, Afganistanci pa 4,8. Pri priseljencih iz afriških držav je odstotek še višji. Tako je v Nigeriji rojenih 5,7 otroka na družino, v Nigerju pa je ta številka še višja 7,6 otroka na družino. Seveda je statistika prilagojena evropskemu pogledu na družinsko življenje. Resničen podatek za Afričane in Arabce je za Niger 7,6 otroka na žensko in za Afganistan 4,8 otroka na žensko, saj je mnogoženstvo v teh državah stalna praksa.

A. R.