fbpx

Švedska bo uradno zaprosila za članstvo v zvezi Nato

Predsednica švedske vlade Magdalena Andersson (Foto: epa)

Zapuščamo eno obdobje in vstopamo v novega,” je dejala predsednica vlade Magdalena Andersson iz vrst vladajočih socialnih demokratov.

Švedska premierka Magdalena Andersson je danes potrdila, da bo njena vlada formalno zaprosila za članstvo v Natu. Kdaj se bo to zgodilo, še ni jasno, saj bo to storila skupaj s Finsko, je pojasnila premierka. Dodala pa je, da verjame, da se bo to zgodilo v kratkem.

Ob tem je dejala, da še ne vidi neposredne vojaške grožnje Švedski, a dodala, da bo Švedska ranljiva predvsem v vmesnem času, preden bo njena prošnja odobrena s strani vseh aktualnih članic Nata. “Pričakujemo, da to ne bo trajalo več kot eno leto,” je dejala premierka.

Vstop v Nato ima podporo vseh švedskih strank
Anderssonova je novico sporočila skupaj z Ulfom Kristerssonom, predsednikom glavne opozicijske stranke Zmerna stranka, katere poslanci so prav tako podprli pridružitev k zavezništvu. Kristersson je na skupni novinarski konferenci izrazil prepričanje, da pri pridružitvi Natu ne gre za strankarsko politiko, pač pa za prevzemanje skupne odgovornosti za državno varnost, poroča STA. Pred tem so skoraj vse parlamentarne stranke v današnji razpravi v švedskem parlamentu izrazile podporo priključitvi Natu, poroča britanska mreža BBC.

Sara Kovač