fbpx

Švedska evroposlanka Wikströmova bi kaznovala vse države EU, ki ne želijo sprejeti migrantskih kvot

Foto: Printscreen/YouTube

Vse države članice Evropske unije bi morale po prepričanju švedske evroposlanke Cecilie Wikström sprejeti migrante, ki so prispeli v Evropo. Speisa poroča, da je za švedski radio povedala, da je stanje nemogoče rešiti, če so le tri, štiri ali pet držav takšnih, ki so pripravljene sprejeti migrante, ostalih 24 držav pa ne naredi nič oziroma zelo malo.  

Wikströmova je pogajalka Evropskega parlamenta v tako imenovanem Dublinskem sporazumu, ki določa, katera država članica EU mora preučiti prošnjo za azil. Ta sporazum bo zdaj nekoliko preoblikovan, po tem, ko ga je Angela Merkel označila za zastarelega.

Wikströmova bi neposlušnim državam omejila EU-sredstva
Predlog Evropske komisije v praksi pomeni, da se vsaki državi dodeli migrantska kvota, ki je določena na podlagi bruto domačega proizvoda (BDP) vsake posamezne države in naravnega prirasta. Prav tako je predlagala, naj bodo tiste države, ki bodo zavrnile sprejem migrantov, kaznovane z globo v višini 250.000 evrov na prosilca. Wikströmova temu predlogu nasprotuje, saj meni, da je popolnoma neetično, da se za vsakega posameznika postavi ceno. Po njenem prepričanju bi treba vsem državam, ki ne želijo izpolniti svojega deleža odgovornosti, zadržati nekatera sredstva, ki so jim dodeljena iz proračuna EU.

Foto: STA

Zavzema se za izjeme pri dodelitvi države
Wikströmova meni, da migrant ne bi smel imeti možnosti, da sam izbere državo, v kateri bo zaprosil za azil, vendar za razliko od Evropske komisije meni, da posameznikov, ki niso zadovoljni z izbrano državo, ne bi smeli kaznovati. Prav tako želi povečati možnosti za izjeme, na primer, če posameznik zaprosi za drugo državo zaradi svojih sorodnikov, prijateljev ali jezikovnih spretnosti.

Številne države članice EU nasprotujejo obveznim migrantskim kvotam, na kar kaže tudi dejstvo, da odločitev, ki je bila sprejeta pred poldrugim letom za razporeditev 100.000 migrantov iz Italije in Grčije, še vedno ni bila implementirana. Wikströma meni, da v tem primeru ni prišlo do uspeha, ampak do popolnega poloma, ker prostovoljstvo več kot očitno ne deluje v praksi, ampak imamo zgolj zavezujoče obveze.

N. Ž.