Švedska ima dovolj – izgnali bodo 80 tisoč migrantov

Foto: epa

Švedska načrtuje izgon do 80.000 iskalcev azila, ki so jim oziroma jim bodo zavrnili prošnje, je napovedal notranji minister Anders Ygeman. Za to bodo najeli številna letala, proces vračanja neuspešnih prosilcev za azil pa naj bi potekal več let.

“Govorimo o okoli 60.000 ljudeh, vendar bi se številka lahko povzpela do 80.000,” je dejal minister Anders Ygeman po poročanju švedskih medijev. Pojasnil je, da so policija in pristojni za migracije že dobili nalogo, da pripravijo program, kako bi to izvedli v praksi.

Če bi šlo za običajne postopke vračanja neuspešnih prosilcev, bi jih vračali z rednimi leti, vendar pa bodo ob tako visokih številkah morali uporabiti čarterske lete, je še napovedal minister. Kasneje je sicer na Twitterju zapisal, da bo o konkretnih številkah, koliko migrantov nima razloga, da zaprosi za azil, odločalo sodišče in pristojni organi, poroča BBC.

Lani sprejeli 160 tisoč prosilcev
Švedski urad za migracije je v letu 2015 obravnaval 58.800 prošenj za azil, odobrili pa so jih približno 55 odstotkov, zaradi česar je minister Ygeman postavil omenjene ocene.

Švedska, ki ima nekaj manj kot deset milijonov prebivalcev, je lani sprejela več kot 160 tisoč prosilcev za azil. Na glavo prebivalca je najbolj obremenjena država članica Evropske unije.

Pritok migrantov se je sicer bistveno zmanjšal po tem, ko so uvedli strožnji nadzor na mejah. Poleg Nemčije je ta država najbolj priljubljen cilj migrantov.

Napoved Finske
Tudi na finskem notranjem ministrstvu so napovedali, da predvidevajo izgon okoli 20 tisoč od skupno 32 tisoč prosilcev za azil, kolikor so jih zabeležili v lanskem letu. Ocenili so namreč, da bo približno 65 odstotkov vseh vloženih prošenj za azil najverjetneje zvrnjenih. Kot so še dejali, je kakih 4000 prišlekov že samih umaknilo prošnje za azil.

Nizozemska za vračanje beguncev direktno v Turčijo
Nizozemska, ki trenutno predseduje Svetu EU, je predlagala nov evropski načrt, po katerem bi begunce z grških otokov s trajekti vozili kar direktno nazaj v Turčijo, ne pa na grško celino. O tem načrtu se trenutno pogovarjajo v več članicah EU, je za časnik Volkskrant povedal vodja poslanske skupine vladajočih socialdemokratov Diedrik Samsom.

Na drugi strani naj bi se EU obvezala, da bo letno sprejela od 150.000 do 250.000 beguncev. Pod temi pogoji bi bila Turčija pripravljena ostale begunce sprejeti nazaj, je pojasnil nizozemski politik.

B. O., STA