fbpx

Švedska in covid: Bolnišnice se polnijo hitreje kot kjerkoli drugje

Foto: epa

Švedska je v spopadu z epidemijo koronavirusa ubrala precej drugačno pot, kot druge države na svetu. Temelji na tem, da država uvaja nekoliko blažje ukrepe kot ostale države, hkrati pa stavi na to, da se bodo ljudje priporočil držali bolje kot drugje. A čedalje bolj očitno je, da ta strategija ne deluje. Država se namreč v zadnjih dneh sooča s skokovitim porastom okužb, njene bolnišnice pa se polnijo hitreje, kot katere koli druge v Evropi.

Do zdaj so zabeležili že tudi več kot 6200 mrtvih. Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je tako včeraj izrazil precejšnjo skrb, da bi se država utegnila soočiti s hudo krizo. “Imunost na covid-19 je na Švedskem najverjetneje nižja, kot smo ocenjevali,” je povedal.

Švedsko gospodarstvo prvega vala okužb ni preživelo nič bolje kot ostala gospodarstva
Število smrti v enem dnevu je po poročanju agencije Reuters naraslo na najvišjo raven v zadnjih nekaj mesecih. Švedska se tako sooča z drugim valom epidemije, potem ko so bili pristojni še avgusta prepričani, da drugi val pri njih ni možen. Tudi zato je švedski premier Stean Lofven napovedal, da bo vlada predlagala zakon, s katerimi bi po vsej državi prepovedali prodajo alkohola po 22. uri po barih, restavracijah in nočnih klubih.

Ministrica za socialo Lena Hallengren je napovedala, da se bodo morali vsi lokali, ki strežejo alkohol, zapreti pol ure po 22. uri. Že pred tremi dnevi pa je Švedska znova uvedla tudi prepoved obiskov v domovih za ostarele. Statistični podatki so tudi pokazali, da švedsko gospodarstvo prvega vala okužb ni preživelo nič bolje kot ostala gospodarstva v svetu, čeprav je bila država bolj odprta.

Moje Posavje