fbpx

Švedska in Danska zaradi migrantov zaprli meje

Foto: epa

Najprej je meje zaprla Švedska in na meji uvedla sistematično preverjanje potnih listov. Nadzorujejo vse vlake, trajekte, avtobuse in avtomobile. Švedi želijo tako omejiti prihod migrantov v državo. Nato je reagirala še Danska in zaprla svojo južno mejo z Nemčijo. Tako so po novem zaprte vse meje od Nemčije do Norveške.

Švedske oblasti so se za uvedbo nadzora odločile potem, ko je lani na Švedskem za azil zaprosilo 150.000 ljudi. Švedska je sicer sprejela ogromno število migrantov, a je očitno dosegla svoje kapacitete.

Švedi ustavili direktni železniški promet in uvedli sistematično kontrolo na meji
Švedska se je zaradi prevelikega števila prosilcev za azil odločila za zaprtje meje z Dansko. Dve državi med seboj povezuje most Oresund, ki švedsko mesto Malmö povezuje s Koebenhavnom. Švedi so ukinili direktne železniške prevoze čez ta most, mejno kontrolo pa bo od sedaj potrebno opraviti na danski strani. Na danskih železnicah so že opozorili, da bo prišlo do zastojev, zmanjšali pa so tudi število vlakov.

Danska začasno zaprla mejo z Nemčijo
Danski premier Lars Lokke Rasmussen je sporočil, da so se za začasni mejni nadzor odločili zaradi poteze Švedske, ki je ob polnoči uvedla sistematičen nadzor na meji z Dansko. Povedal je, da lahko poteza Švedske občutno poveča število prosilcev za azil na Danskem in da se bojijo, da se bo na danskem ozemlju nakopičilo veliko število migrantov.

“Ko druge nordijske države zapirajo svoje meje, ima lahko to hude posledice za Dansko,” je izpostavil danski premier.

Danci so nad potezo Švedske ogorčeni
Danskih politikov ne jezi le to, da se bo zaradi preobrata švedske priseljenske politike verjetno povečalo število prosilcev za azil pri njih, ampak švedskim kolegom očitajo tudi, da s svojim ravnanjem škodijo odnosom med državama. Za gradnjo infrastrukture v mejni regiji Oresund ter povezovanje Koebenhavna in tretjega največjega švedskega mesta Malmö v eno celovito območje so namreč porabili milijarde, zdaj pa naj bi Švedi regijo znova delili na dvoje.

Nemčija: Območje schengna je v nevarnosti
Nemčija svari, da je območje schengna v nevarnosti, potem ko so nordijske države za zajezitev dotoka migrantov uvedle nadzor na mejah. Po ocenah zunanjega ministrstva v Berlinu je svoboda gibanja pomembno načelo in eden izmed največjih dosežkov EU v zadnjih letih.

“Schengen je zelo pomemben, a je v nevarnosti,” je novinarjem na vprašanje o odločitvi Danske, da uvede preverjanje na meji z Nemčijo, dejal tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Martin Schäfer.

A. R., N. K., STA