fbpx

Švedska nacionalna televizija cenzurira poročanje o obglavljenih Skandinavkah in grozi z zaporom: “To nima ničesar opraviti z islamom”?!

Foto: twitter

Poročanje švedske nacionalne televizije SVT v zvezi z umorom 24-letne Louise Vesterager Jespersen in 28-letne Maren Ueland, češ da njun umor nima ničesar skupnega z islamisti, je sprožil val besa in kritik.

Švedska nacionalna televizija je namreč poročala, da brutalna umora obeh Skandinavk “nimata nič opraviti z islamom”, poleg tega pa so Švede še opozorili, naj si ne drznejo uporabljati in širiti posnetka njunega obglavljenja, saj bodo, če tega ne bodo upoštevali, kaznovani s štirimi leti zapora. Ob tem vidno pristranskem poročanju so se oglasili številni Švedi, ki so se pritožili, da je SVT bolj zaskrbljena zaradi širjenja posnetka obglavljenja kot pa zaradi samega grozovitega umora. Švedska nacionalna televizija se torej vede podobno kot slovenski levičarji – namesto da bi obsodili umor, udrihajo po medijih, ki o grozljivih umorih pišemo tako, kot je – resnično.

SVT prav tako ni poročala o obglavljenju mladih deklet, temveč je namesto tega poročala, da sta imeli umorjeni dekleti “na vratu rane”.

Marsikomu, ki si je ogledal posnetek obglavljenja turistk v Maroku, je bilo po ogledu posnetka žal, le-ta je namreč zelo brutalen, piše Voice of Europe. Med njimi je tudi kolumnist Svenske Dagbladet Ivar Arpi, ki je na svojem Facebook profilu zapisal, da si je ogledal posnetek, ki kroži. “Tistega, kjer eni od deklet odsekajo glavo. Želim si, da tega ne bi nikoli videl. Videl sem ogromno groznih stvari. Nekaj časa sem se kot novinar čutil krivega, ker sem gledal posnetek, ki ga je objavil pripadnik Islamske države. Vseeno, to je mnogo bolj grozno. To je najhujše, kar sem kdaj videl. Preganjalo me bo.” Morilce pa je označil za “zveri”. Kljub vsemu pa švedska nacionalna televizija zatrjuje, da islam nima nič opraviti v zvezi s tem umorom.

Nekdo je na Twitterju takole strnil poročanje omenjene televizije:

  1. Če boste širili posnetek o obglavljanju, ste rasistični nacisti, poslali vas bomo v zapor.
  2. Islamski borci so se vrnili nazaj na Švedsko.
  3. Dekleti sta umrli zaradi ureznin.
  4. Umor v Maroku ni povezan z islamom.

Ob tem se je marsikdo tudi vprašal, ali je SVT že zaposlil morilce obglavljenih Skandinavk.

M. S.