Švedska policija išče 10 tisoč ilegalcev z odredbo o deportaciji

Foto: epa

Švedska policija išče 1o tisoč migrantov, ki so prejeli odredbo o deportaciji. Težava pri deportacijah pa je v tem, da na Švedskem v ta namen ne premorejo centrov za pridržanje. Slednje je opažanje vodje državne obmejne policije. 

Sicer pa je natančno število ilegalnih migrantov, ki ostajajo na Švedskem, navkljub uredbam o deportaciji, neznanka. Uradni podatki govorijo o vsaj 10 tisoč tovrstnih osebah. Lani je Švedska agencija za migracije odločila, da je potrebno iz države deportirati prek 18 tisoč priseljencev, ki niso pridobili dovoljenja za bivanje. Policija pa si še vedno prizadeva najti več kot polovico od njih, poroča Remix News.

Ob tem pa ostaja neznanka, ali so iskani migranti ostali na Švedskem ali pa so državo že zapustili. In ker je Švedska del schengenskega območja, obstaja svoboda gibanja znotraj tega območja. Migriranje ilegalcev znotraj schengena, pa je nekaj povsem običajnega. Ob tem je problem zlasti to, da na Švedskem ni centrov za pridržanje. Dodatno težavo pa predstavlja dejstvo, da je izjemno težko odkriti resnično identiteto teh oseb.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Ni pa to samo problem Švedske. Manj kot 40 odstotkov migrantov, ki so prejeli odredbo o deportaciji, dejansko zapusti EU. Denimo v Nemčiji je na tisoče migrantov, ki so jih zaradi kazenskih obsodb odredili deportacijo, a dejansko nikdar niso bili deportirani. V celotni državi je okoli 230 tisoč “toleriranih” tujcev, kar pomeni, da bi teoretično morali oditi, vendar jih Nemčija ne bo ali ne more deportirati.

Domen Mezeg