fbpx

Švedska se končno prebuja: v lovu za več sto policistov za nadzor nad nezakonitimi migranti

Foto: epa

Vodja švedske obmejne policije opozarja, da skupina 200 policistov, ki je zadolžena za sledenje več tisoč migrantov, ki se skrivajo na Švedskem, nujno potrebuje okrepitve. To je opozoril po terorističnem napadu v Stockholmu, ki ga je zakrivil nezakonit migrant, ki bi moral biti iz države že zdavnaj izgnan. Očitno se je Švedska le prebudila in ugotovila, da se sooča z resnim varnostnim problemom, ki ga mora reševati prednostno, ne pa, da si še naprej zatiskajo oči. 

Za časnik Dagens Nyheter je Patrik Engstrom, vodja švedske obmejne policije, povedal, da Švedska vsekakor potrebuje več sto ali še več policistov, ki bodo izvajali nadzor nad nezakonitimi migracijami. Po njegovih besedah približno 1.200 švedskih policistov trenutno sodeluje pri obmejni kontroli, pri čemer večina izvaja varovanje zunanjih državnih meja, kamor sodi tudi kontrola potnih listov.

Foto: epa

Na Švedskem se skriva 10.000 zavrnjenih prosilcev za azil
Engstrom poudarja, da je trenutno le 200 policistov zadolženih za sledenje nezakonitim migrantom, ki se nahajajo na Švedskem. Medtem je po navedbah Dagens Nyheterja število zavrnjenih prosilcev za azil, ki se nezakonito skrivajo na Švedskem, naraslo na 10.000. “Na policijskih postajah bi moral biti nujno nameščen sodoben računalniški sistem, ki ima nadzor nad pritokom prosilcev za azil.”

Foto: epa

Švedska je v stanju visoke pripravljenosti vse od takrat, ko je terorist s tovornjakom zapeljal v množico ljudi in pri tem ubil štiri nedolžne mimoidoče, med drugim tudi 11-letno deklico. Glavni krivec za teroristični napad je bil 39-letni Uzbekistanec Rakhmat Akilov, ki so ga kljub pobegu s prizorišča zločina kmalu prijeli, policisti pa so ugotovili, da je pripadnik teroristične skupine Islamska država.

Pridržani se je izogibal deportaciji
Policija je po zaslišanju sporočila, da je pridržani v preteklosti kazal naklonjenost do ekstremističnih organizacij, zato je bila njegova prošnja za bivanje tudi zavrnjena. Po tem, ko je bilo njegovo delovno dovoljenje leta 2014 zavrnjeno, bi moral zapustiti Švedsko, a tega ni storil. Junija 2016 je švedski Urad za migracije ugotovil, da še zmeraj ni zapustil Švedske in odločil, da ga je treba izgnati iz države. Zato se je Akilov potuhnil, se izogibal policiji in se zaposlil v gradbeni industriji. Policijski zapisnik je tudi razkril, da se je migrantu več mesecev pred napadom uspelo skrivati pred policijo in se izogibati izgonu iz države.

N. Ž.