fbpx

Švedska študija: Ženske so delno krive za zaskrbljujočo statistiko posilstev s strani migrantov!?

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Svet za preprečevanje kriminala na Švedskem je objavil poročilo iz katerega je razvidna statistika posilstev na Švedskem. Ker iz podatkov izhaja, da so migranti močno zastopani, so seveda v obrambo migrantom poskrbeli za “neverjetno” razlago čemu je temu tako. Po njihovo naj bi bile za to med drugim odgovorne kar ženske same, saj naj bi te veliko prej prijavile posilstvo, če je posiljevalec migrant!?

Po mnenju raziskovalke Stine Holmberg je manj verjetno, da bi žrtev prijavila posiljevalca, ki je domorodni Šved. “Morda ste bolj nagnjeni k poročanju nečesa, čemur ste bili izpostavljeni, če je kaznivo dejanje storil nekdo, ki se vam zdi bolj tuj in ima nizek socialni status,” je dejala Holmbergova.

Študijo so izvedli znanstveniki z univerze Lund na vzorcu 3039 moških, obsojenih zaradi posilstva v obdobju od 2000 do 2015. Ugotovitve so pokazale, da je imelo 60 odstotkov teh obsojencev migrantsko ozadje, vendar pa raziskave niso dejansko opozorile na vzroke tako zaskrbljujoče prevelike zastopanosti ene skupine nad drugo. “Dokazali smo, da je pri zločinih zaradi posilstva pretirano zastopanost ljudi, rojenih v drugih državah. Zdaj je treba opraviti več raziskav, da bi ugotovili, kaj je vzrok za to čezmerno zastopanje,” trdi Ardavan Khoshnood, eden od soavtorjev študije.

Sodeč po študiji je podana celo možnost, da obstajajo nekateri kulturni dejavniki, zaradi katerih so priseljenci vpleteni v nasilna dejanja nad ženskami. Po Holmbergovih besedah ​​je veliko primerov posilstva migrantov mogoče pripisati dejstvu, da prihajajo iz kulture, v kateri imajo ženske drugačen status in se obnašajo drugače kot njihove zahodne kolegice. Ne smejo se družiti ali piti alkohola. Nasprotno, Švedinje, ko to počnejo, bi lahko po njegovih besedah takim mladim moškim implicitno sporočile, da privolijo v spolni odnos, ali pa bi si lahko vsaj tako napadalci razlagali to vedenje.

Švedska zastava. (Foto: pixabay)

Omenjena študija je raziskovala tudi ozadje napadalcev z drugih vidikov, namesto da bi se osredotočila zgolj na njihovo izvorno državo. Ugotovili so, da posiljevalci izstopajo po drugih statističnih kriterijih, na primer vsak tretji je prejemnik socialnih prejemkov, medtem ko je bilo osem od desetih prej že obsojenih za kazniva dejanja. Šestnajst odstotkov jih je imelo neko obliko duševne motnje, vsak peti pa je bil žrtev zlorabe.

Švedski raziskovalci so se prav tako osredotočili na biološko osnovo, zakaj se pojavljajo posilstva, in pripravili študije, ki so odprle novo podlago s povezovanjem inteligenčnega kvocienta in nasilja, kot je posilstvo. Glede na prejšnjo študijo iz leta 2010, ki je vključevala opazovanje 50.000 moških, so ljudje z nižjim inteligenčnim kvocientom nesorazmerno bolj nagnjeni h kriminalu kot moški z normalno inteligenco. Nekdanji vodja raziskav švedske zaporne in pogojne službe Martin Grann je v enem izmed intervjujev leta 2012 izjavil, da se večina raziskav o kriminalu osredotoča izključno na družbene dejavnike, kot da ljudi določajo le ti. Po njegovem mnenju je treba pri razlagi kaznivih dejanj upoštevati tudi različne načine delovanja človeških možganov. Švedsko kazensko politiko je kritiziral, ker se je osredotočila le na socialno perspektivo, hkrati pa je zanemarila pomen biologije in psihologije.

Kot je že poročal Remix News, se je število spolnih napadov na najstnice na Švedskem, stare od 15 do 17 let, v zadnjih petih letih povečalo za 51 odstotkov. Število spolnih kaznivih dejanj nad ženskami, starejšimi od 18 let, se je med letoma 2015 in 2019 povečalo za 27 odstotkov. Tudi število žrtev, mlajših od 15 let, se je znatno povečalo za 11 odstotkov.

Sara Kovač