Švedska terapija za pedofile s pisanjem lažnih pisem žrtvi se je izkazala za katastrofalno! Namesto do zmanjšanja prihaja do povečanja tveganja ponovitve kaznivega dejanja!

Foto: iStock

Švedski program za rehabilitacijo obsojenih pedofilov in drugih spolnih prestopnikov, ki se izvaja že desetletja, je deležen kritike zaradi učinkov, ki so daleč od zaželenih. Zaporniki, ki so se že udeležili omenjenega programa, se namreč ob izpustitvi znajdejo v veliki nevarnosti ponovitve kaznivega dejanja.

Glede na posledice, do katerih prihaja, postaja očitno, da zaporni in prevzgojni zavodi, kamor na Švedskem zapirajo kriminalce, bolj stremijo k negi in rehabilitaciji zapornikov kot pa h kaznovanju.

Program je prostovoljne narave
Pristop je kontroverzen, a ga opravičujejo z navedbo, da je obsojenca potrebno rehabilitirati v družbo, ga prekvalificirati in ga s tem bolje opremiti za življenje v skladu z veljavno zakonodajo. Program, ki je bil oblikovan za spolne prestopnike, predvsem za tiste s pedofilskimi težnjami, ki so zlorabili otroke, je prostovoljne narave, zato ne čudi, da se mnogi spolni prestopniki sploh ne odločijo za udeležbo na programu. Kakorkoli, sedaj se je sprožil alarm, da terapija, ki je na voljo zapornikom, ne zmanjšuje tveganja za ponovitev kaznivega dejanja, ampak ga, nasprotno, še spodbuja.

Foto: iStock

Med drugim se je izkazalo, da vaje, katerih namen je ustvariti empatijo do žrtve, povečujejo tveganje za ponovitev kaznivega dejanja med spolnimi prestopniki. Na eni od takih vaj mora kriminalec svoji žrtvi poslati lažno pismo, poroča Voice of Europe. Program bo odslej osredotočen na poučevanje zapornikov, kako nadzorovati svoj spolni nagon oziroma spolno nagnjenost do otrok. Iz tega razloga obstaja prepričanje, da bo v prihodnje veliko bolj varno izpuščati takšne ljudi v družbo, kot pa je to veljalo do sedaj.
H. M.