Švedski politik bo moral plačati visoko denarno kazen, ker je kritiziral učiteljice, ki nosijo burko v šoli

Slika je simbolična (Foto: Twitter)

Bivši član švedske konservativne stranke Švedski demokrati bo moral plačati visoko kazen, ker je novembra 2019 v objavi na Facebooku opozoril, da več učiteljic na šoli njegove hčerke nosi burko in drugo “islamsko opravo”.

Thomas Lundberg je na Facebooku objavil fotografijo, s katere je razvidno, da več učiteljic nosi burko. Zaradi tega ga je nekdo prijavil policiji, ki ga je zaslišala glede domnevnega “zločina iz sovraštva”. Policisti naj bi ga opozorili, da ne sme vseh muslimanov “primerjati z Islamsko državo”, obenem pa naj bi mu očitali njegove “anti-islamske” poglede.

Kasneje se je izkazalo, da bo Lundberga na sodišču preganjal tožilec, ki je znan nasprotnik švedskih demokratov. Zato se ni čuditi epilogu tega primera; Lundberg je bil spoznan za krivega in bo moral plačati več tisoč švedskih kron tako državi kot tudi “prizadetim” muslimanskim učiteljicam. Ena izmed njih pa je mnenja, da bi namesto denarne kazni morali Lundberga zaradi njegove “ignorance” prisiliti, da se udeleži tečaja o islamu.

Demokracija