fbpx

Švedski premier Löfven skrušeno obljublja, da masovnih migracij ne bo več dovolil – pa je švedsko vlado res izučilo?

Foto: YouTube.

Švedski predsednik vlade Stefan Löfven si še ni opomogel od petkovega terorističnega napada v središču glavnega mesta Stockholm, njegovo vlado pa je močno pretresla novica, da je bil napadalec ekonomski migrant, čigar prošnja za azil je bila zavrnjena. Švedska je samo leta 2015 prejela več kot 160 tisoč prošenj za azil, zaradi česar je država takrat za kratek čas zaprla svoje meje, da bi omejila dotok migrantov. Švedske oblasti ocenjujejo, da v švedski prestolnici trenutno živi še vsaj 3000 ilegalnih migrantov, zato se bojijo novih krvavih napadov. Lövfen svojim državljanom zdaj panično obljublja, da bo njegova vlada vendarle spremenila svoj odnos do migrantov in da novega nekontroliranega dotoka ne bo več dovolila.

Naj spomnimo; švedska policija je v povezavi z napadom prijela migranta Rahmata Akilova iz Uzbekistana, ki je tovornjak v petek popoldne zapeljal v cono za pešce, pri tem ubil štiri ljudi, 15 pa huje ranil. Gre za veliko podobnost z napadi, ki so se dogodili prejšnji mesec v Londonu, decembra lani v Berlinu in pred tem poleti v Nici. Policija zdaj razkriva, da si je Akilov očitno samo nekaj dni pred napadom skrbno ogledal pot, po kateri se bo s tovornjakom zapeljal v množico.

Akilov bi moral Švedsko sicer zapustiti že januarja, potem ko so decembra zavrnili njegovo zadnjo prošnjo za azil, izgonu pa se je izognil tako, da je dal oblastem napačne podatke o svojem naslovu. Tega se zelo dobro zaveda tudi premier Löfven, ki zdaj trdi, da se bo vlada težav z ilegalnimi migranti lotila bolj odločno in le-te deportirala nemudoma po zavrnjeni prošnji za azil.

“Švedska nikoli več ne bo obremenjena z masovnimi migracijami, kot je bila jeseni leta 2015. Vsi, ki jim zavrnejo prošnjo za azil, se morajo nemudoma vrniti domov. Počutim se zelo frustriranega. Pravila so vendarle jasna; če ti zavrnejo vizum, moraš iz države,” švedski mediji citirajo Löfvena, vseeno pa se poraja veliko vprašanje, kakšna bo podpora njegovi stranki na naslednjih volitvah, saj imajo Švedi že nekaj časa dovolj multikulti politike, zaradi katere država nezadržno drvi v civilno vojno.

39-letni terorist Akilov je v preteklosti večkrat izrazil svojo podporo Islamski državi, policiji je namreč povedal, da je napad izvedel po navodilih zloglasne teroristične skupine. Ob tem ni izrazil nikakršnega obžalovanja za svoje dejanje, saj je uspešno opravil nalogo, ki mu je bila dodeljena. Policija je v ugrabljenem tovornjaku našla tudi doma narejeno bombo, ki pa se ni uspešno detonirala.

Švedski premier Löfven pa trdi, da Švedi kljub napadu ne bodo spremenili svojega obnašanja in bodo še naprej mirno živeli svoja življenja. “Teroristi nas ne morejo nikoli premagati,” je še dodal. Švedski konservativci mu očitajo, da si zatiska oči pred resnico, saj Švedska že dolgo ni več mirna dežela, po čemer je bila znana še pred dvema desetletjema.

T. F.