fbpx

Švedski premier pravi, da ne bo dovolil ponovitve scenarija iz časa migrantske krize leta 2015

Švedski premier Stefan Lofven (Foto: epa)

Po prevzemu Afganistana s strani talibanov, ko se v Evropi zbuja skrb pred novim valom migrantov, se je oglasil švedski premier Stefan Lofven in državljankam in državljanom obljubil, da se scenarij migrantske krize iz leta 2015 ne bo ponovil. Izjavil je, da njegova država ne bo sprejela velikega števila migrantov, kot je to storila leta 2015, ko je država sprejela več kot 160 tisoč ljudi – gre za eno največjih številk na prebivalca v kateri koli evropski državi v tistem času.

“Ena stvar, pri kateri moramo biti zelo jasni: nikoli se ne bomo vrnili v leto 2015,” je v intervjuju ta teden dejal Lofven in dodal: “Švedska se ne bo več znašla tam,” poroča Nyheter Idag. “Trenutno so razmere v Afganistanu seveda zelo resne in razmere so se hitro poslabšale. Vendar pa obstaja tudi velika negotovost in zelo težko je napovedati, kako se bodo razmere razvile, “ je še dodal švedski voditelj.

Socialni demokrat je zatrdil, da Švedske ne bo postavil v enak položaj kot leta 2015 in da splošna amnestija afganistanskih migrantov v državi ne predstavlja vladne politike. Prejšnji mesec je Švedska ustavila vse deportacije v Afganistan in so jo zaradi tega kritizirale nekatere vlade v Evropski uniji, ki so izpostavile prepričanje, da bi lahko ustavitev deportacij poslala signal, ki bi lahko spodbudil Afganistance, da poskušajo priti v Evropo, saj vedo, da ne bodo deportirani. Švedska je tudi napovedala, da bodo po ustavitvi deportacij prisiljeni izpustiti številne afganistanske migrante, ki so bili v priporu v pričakovanju deportacije in ob tem dodala, da se bodo morali migranti še vedno redno prijavljati pri policiji.

Države po vsej Evropi, na primer Grčija, so izrazile zaskrbljenost, da bi lahko afganistanska kriza pripeljala do novega vala migrantov. Nemški humanitarni delavec, ki že desetletja dela v Afganistanu, je izpostavil prepričanje, da se lahko v bližnji prihodnosti v smer Evrope odpravi kar tri milijone migrantov.

Nina Žoher