fbpx

Švedski pristop čredne imunosti je povečal samo število mrtvih: Tudi gospodarsko prizadeti veliko huje, kot to priznava vlada!

Foto: epa

Po trditvah guvernerja banke Riksbank Stefana Ingves je pandemija covida-19 Švedsko gospodarstvo prizadela veliko huje, kot pa je to v svojih napovedih pripravljena priznati manjšinska socialistična vlada.

“Okrevanje poteka počasneje od prvotnih predvidevanj,” je po poročanju Bloomberga v intervjuju v Stockholmu v sredo, 11. novembra 2020 povedal guverner švedske centralne banke Stefan Ingves. “Zelo težko je oceniti kako dolgo bo trajalo,” je o stanju s pandemijo povedal Ingves.

Zadnje uradne napovedi s strani švedske centralne banke Riksbank, so Švedski napovedovale krčenje gospodarstva za 3,6 odstotka v letu 2020. Gre za “izboljšanje”, prvotno so napovedovali 4,5-odstotno stagnacijo v gospodarstvu. Za leto 2021 Švedi ostajajo optimisti, prvotno napoved o 3,6-odstotni rasti so povišali na 3,7 odstotke.

Guverner švedske centralne banke Stefan Ingves. (foto: EPA)

Država rešuje gospodarstvo
Glavni ekonomist pri finančni skupini Skandinavska Enskilda Banken (SEB AB) Robert Bergqvist je priznal, da ni veliko dokazov, da bi se stanje s covidom-19 na Švedskem popravljalo. “Izgleda, da se Ingves pripravlja na stimulans,” je ocenil Bergqvist. To naj bi se odrazilo v širjenju paketa za pomoč gospodarstvu za 20 odstotkov, kar bi pomenilo, da Švedska za reševanje svojega gospodarstva namenila okoli 68,6 milijard evrov.

Vodilni švedski epidemiolog Anders Tegnell, odgovoren za idejo grajenja čredne imunosti (Foto: epa)

Po številkah sodeč, je stanje covid-19 na Švedskem katastrofalno. Vseeno Bergqvist trdi, da je zaradi določenih sprememb v obnašanju zelo težko interpretirati statistične podatke, ki so na voljo. To je zelo blaga ocena.

Katastrofalni rezultati švedskega pristopa
Država, ki se je vse od začetka pandemije zanašala zgolj na nasvete prebivalcem in stavila vse na razvoj tako imenovane čredne imunosti, se je po sedmih mesecih prisiljena sprijazniti, da je bil pristop zgrešen, doprinesel pa je edino povečanemu številu mrtvih.

Po zadnjih podatkih imajo na Švedskem več kot 171 tisoč potrjenih primerov okužbe s ocvidom-19 in 6.122 smrti zaradi wuhanskega koronavirusa. Iz statističnih podatkov je razvidno, da je švedsko zanašanje na čredno imunost spodletelo na celi črti. Država se je namreč tudi v najbolj mirnem obdobju med 1. in 2. valom dnevno spopadala s povprečno 300 novimi okužbami dnevno.

Stanje pandemije covid-19 na Švedskem 13.11.2020 (vir: Google)

Zdaj v drugem valu podirajo rekorde. 5. novembra je bilo, na primer, potrjenih kar 4.744 novih primerov. Od tega so imeli samo v zadnjih 14 dneh 44.984 novih primerov, v zadnjih sedmih dnevih 23.715. Trenutna pojavnost je 1.661 primerov na 100 tisoč prebivalcev.

Kakšni so torej rezultati švedskega pristopa do spopadanja s pandemijo covida-19? Grajenje čredne imunosti se je zagovarjalo po principu reševanja gospodarstva. Zdaj je očitno, da to gospodarstvu ni prav nič pomagalo, država je za reševanje slednjega vseeno morala zmetati okoli 68,6 milijard evrov. Število okužb in število smrti pa je v primerjavi z ostalimi državami Severne Evrope porazno. Na Finskem imajo do sedaj 365 smrti, na Norveškem 291, na Danskem 755, na Islandiji 25. Štiri omenjene države imajo skupaj manj primerov covida-19 kot Švedska sama, vsega nekaj pod 110 tisoč. Na Švedskem so jih imeli do sedaj 171 tisoč.

Ivan Šokić