Švedski Spotify tarča kritik zaradi priljubljenega konservativnega komentatorja Rogana

Joe Rogan (Foto: YouTube)

Švedski Spotify, največji ponudnik pretočnih glasbenih vsebin na svetu, je v težavah zaradi predvajanja podkasta “Izkušnja Joeja Rogana”, saj naj bi voditelj širil napačne informacije o covidu-19 ter učinkovitosti in varnosti cepiv. Nekateri znani glasbeniki so zato v znak protesta sami prekinili sodelovanje s Spotifyem, veliko prahu pa je dvignilo zadnje dejanje omenjene platforme, ko je stopil v bran Joeju Roganu in prekinil sodelovanje z glasbenikom Neilom Youngom.

Joe Rogan je voditelj oddaje oziroma podkasta “Izkušnja Joeja Rogana”, ki jo v živo predvaja platforma Spotify. Vsak njegov podkast posluša vsaj 11 milijonov poslušalcev, medtem ko je Rogan trdil, da je leta 2019 njegova oddaja dosegla kar 190 milijonov prenosov na mesec. V svojih podkastih gosti različne goste, med katerimi so bili tudi Elon Musk, Jordan Peterson, Mike Tyson in še mnogi, z njimi pa ima tudi večurne debate, tematike pa se razlikujejo in obsegajo veliko različnih področij.

Rogan naj bi širil napačne informacije o koronavirusu
Med pogovori je Rogan tako velikokrat razkril svoja stališča in razmišljanja o koronavirusu, ki so po mnenju strokovnjakov napačna, prav tako pa je večkrat povedal, da dvomi o varnosti in učinkovitosti cepiv. “Problem nastane, ker Rogana spremlja ogromno ljudi, saj to povzroča ogromno škode v tako velikem obsegu,” je dejal eden od strokovnjakov. Zadeva je eskalirala, ko so strokovnjaki v odprtem pismu pozvali Spotify, “naj ukrepa za zaustavitev širjenja zavajajočih in napačnih trditev, saj naj bi to povzročalo nezaupanje. v znanost in medicino”, so zapisali strokovnjaki iz ZDA, Kanade, Velike Britanije in Avstralije. Med drugim so Rogana kritizirali tudi zaradi intervjuja s specialistom za nalezljive bolezni, ki nasprotuje cepivom covid-19 za otroke.

Spotify naj bi leta 2020 plačal 100 milijonov dolarjev (75 milijonov funtov) za pravice do podcasta The Joe Rogan Experience. Program je najboljši podkast na omenjeni platformi in ima skoraj 200 milijonov prenosov mesečno. Spotify ima več kot 300 milijonov poslušalcev mesečno, od tega več kot 170 milijonov, ki plačajo naročnino na storitev.

Nekateri izvajalci so v znak protesta umaknili svojo glasbo s platforme
V znak protesta je najprej zaradi “širjenja zavajajočih in napačnih informacij” umik svoje glasbe s platforme zahteval in dosegel legendarni glasbenik Neil Young, sledila pa mu je glasbenica Joni Mitchell, ki je razlog za svojo odločitev navedla, da “neodgovorni ljudje tam širijo laži, zaradi katerih so mnogi ob življenje”. Spotify se je na umik glasbenikov s platforme odzval in sporočil: “Želimo, da bi bila vsa svetovna glasbena in zvočna vsebina na voljo uporabnikom Spotify. S tem prihaja velika odgovornost pri uravnoteženju varnosti za poslušalce in svobode za ustvarjalce,” prav tako pa so dejali, da imajo podrobne pravilnike o vsebini in da so od začetka pandemije odstranili več kot 20.000 epizod podkastov, povezanih s covidom-19.

Rogan se zaveda izbire spornih gostov, žal mu je, da se to dogaja
Po vsem tem se je oglasil tudi Joe Rogan, ki je v skoraj desetminutnem videu na Instagramu povedal, da se zaveda, da so njegovi gosti včasih sporni, da se Spotifyu opravičuje za nastalo situacijo in podrobno opiše morebitne spremembe podkasta v prihodnosti.

Joe Rogan je v svojem podkastu gostil tudi Elona Muska. (foto: printscreen)

“Ti podkasti so zelo čudni, ker so le pogovori,” je dejal Rogan in dodal, da “pogosto nimam pojma, o čem bom govoril, dokler se ne usedem in pogovorim z ljudmi. In zato nekatere moje ideje niso tako pripravljene ali dodelane, ker jih imam dobesedno v realnem času, ampak dam vse od sebe in so le pogovori, in mislim, da je to tudi privlačnost oddaje. To je ena od stvari, zaradi katerih je zanimivo. Zato se želim zahvaliti Spotify za vso podporo in obžalujem, da se jim to dogaja.”

Tanja Brkić