fbpx

Svet obkrožila ulična poslikava strastnega poljubljanja med Trumpom in Putinom

Foto: twitter

Poslikava, ki jo je ustvaril litvanski ulični umetnik in prikazuje Trumpa ter Putina med strastnim poljubljanjem, je preplavila svet. A kaj pravzaprav pomeni ta naklonjenost med dvema politikoma najmočnejših držav na svetu?

Strasten poljub Donalda Trumpa in Vladimirja Putina, ki povsem spominja na poslikavo na berlinskem zidu – na Bruderkuss med nekdanjim sovjetskim voditeljem Leonidom Brežnjevim in predsednikom Vzhodne Nemčije Erichom Honeckerjem, je samo v enem tednu prevzela svet. Podoba, ki je nastala pri restavraciji v litvanski prestolnici Vilnius, na prvi pogled odraža že večkrat eksplicitno izraženo medsebojno naklonjenost med ruskim predsednikom in ameriškim podjetnikom, ki se poteguje za Belo hišo.

Naklonjenost si redno kažeta
Putin je Trumpa označil za bistrega in talentiranega človeka, medtem ko je Trump med svojo kampanjo Putina večkrat opisal kot “voditelja, kot ga v naši državi nimamo”. Podrobnejši pogled na zid pokaže bistveno bolj subtilna politična sporočila, ki presegajo površinske občutke, poroča BBC.

Ali sta si v resnici res tako blizu?
Za razliko od originalnega in sproščenega poljuba med Brežnjevim in Honeckerjem je ta med Putinom in Trumpom bolj napet ter prežet z nezaupanjem, o čemer pričajo tudi odprte oči obeh “golobčkov”. Ne glede na to, da oba tulita v isti rog, je njuna kompatibilnost v zunajumetniški realnosti zelo vprašljiva. Nekateri umetniki pravijo, da sta si osrednja lika fizično in psihično tako različna, da bi omenjeno umetniško poslikavo lahko uvrstili kar v kubistični slikarski slog.

M. P.