fbpx

Svet se spominja krvavega genocida v Srebrenici

Foto: STA

V Srebrenici se danes tisoči zbranih poklanjajo spominu na žrtve tamkajšnjega genocida, v katerem je bilo pred 22 leti ubitih več kot 8000 Bošnjakov. Gre za drugi največji genocid na tem območju, po tistem, ko so komunistične enote po drugi svetovni vojni pobile več deset tisoč Slovencev in drugih narodov nekdanje Jugoslavije. 

Ceste proti Srebrenici so kot vsako leto polne avtomobilov in avtobusov. V organizacijskem odboru slovesnosti v Potočarih pričakujejo približno 20.000 udeležencev. Večino tujih gostov bodo tokrat predstavljali veleposlaniki v BiH.

Muslimansko enklavo Srebrenico so 11. julija 1995 zavzele enote bosanskih Srbov. V dneh, ki so sledili, so v okolici mesta ubile približno 8300 moških in fantov. Njihova trupla so po koncu vojne odkrili v več množičnih grobiščih. Med 900 in 1000 jih še vedno velja za pogrešane. V Potočarih so doslej pokopali 6504 ljudi, danes je načrtovan pokop še 71 žrtev, med katerimi je tudi ena ženska.

Foto: STA

Obletnice sta se v izjavi spomnila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in komisar za širitev Johannes Hahn. Kot sta zapisala, so vrednote, ki so bile dramatično kršene pred 22 leti, sedaj v središču evropske integracije BiH. V tej luči sta omenila tudi sredino srečanje voditeljev držav regije v Trstu.

C. Š., STA