fbpx

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja mlade: Ali res morate na zabavo, koronavirus se silovito širi!

Foto: epa

V zadnjih tednih smo priča ponovnemu porastu okužb s koronavirusom, strokovnjaki pa ugotavljajo, da je za porast kriva ravno najmlajša populacija. Zato je Svetovna zdravstvena organizacija mlade pozvala, da zmanjšajo svoj nagnjenja k zabavi ter tako pomagajo zmanjšati ponovno širjenje okužb.  

Po zadnjih podatkih so pretežno mlad pripomogli k povečanju primerov okužb s Covid-19, in sicer zaradi žurerskega življenja, piknikov in počitnic, saj omejevalni ukrepi niso bili tako strogi. Delež tistih, ki so bili okuženi v starostni skupini med 15 in 24 let, se je v zadnjih petih mesecih povečal za kar trikrat, poroča Daily Mail.

“Mladi ljudje bodo morali upoštevati navodila in prevzemati odgovornost,” je povedal Mike Ryan, ki je odgovoren za nujne primere pri Svetovni zdravstveni organizaciji. “Vprašajte se, ali morate res iti na zabavo?” je še dodal in pojasnil, da je sicer manj verjetnosti, da bodo mladi trpeli zaradi resne respiratorne bolezni, kakor bi lahko trpeli njihovi starši ali stari starši. Pri mladih največjo težavo vidi pri sledenju okužb, kajti mladi so veliko manj pripravljeni deliti podatke o tem, s kom so se družili. “Vem, da je težko, ampak moramo ustaviti virus,” je še obrazložil.

WHO (Foto: epa)

V Ženevi, kjer je oddelek za zdravje Združenih narodov, so morali zapreti klube, saj so ugotovili, da je skoraj polovica novih primerov izhajala ravno od tam. Švicarski časopis poroča, da je samo v eni noči v enem izmed nočnih klubov, kjer se je koronavirus pojavil, večina zabavljačev podala neprava imena, kot je “Donald Duck”. Epidemiologinja Maria Van Kerkhove je v izjavi za javnost povedala, da je zelo pomembno zmanjšati prenos okužb, saj ima lahko že mila oblika bolezni na dolgi rok posledice. Po zadnjih podatkih je zaradi koronavirusa umrlo že 707 tisoč ljudi, nekatere države pa so se že odločile, da bodo ponovno uvedle restriktivne ukrepe z namenom zmanjšanja širjenja okužb.

Sara Kovač