fbpx

Svetovna zdravstvena organizacija zaskrbljena zaradi epidemioloških razmer na Balkanu in v osrednji Evropi!

Foto: epa

Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v četrtek sporočili, da so še posebej zaskrbljeni zaradi razmer s covidom-19 na Balkanu in v osrednji Evropi ter poudarili, da so številke hospitaliziranih in smrtnih primerov med najvišjimi na svetu.

Tudi pri regionalnem uradu organizacije, ki je zadolžena za področje Evrope, so ugotovili, da so razmere “najbolj pereče” na območjih, ki so bila uspešna pri obvladovanju bolezni v prvih šestih mesecih leta 2020.

“Zaskrbljeni smo predvsem zaradi epidemioloških razmer na Balkanu, pa tudi v mnogih drugih državah osrednje Evrope,” je na novinarski konferenci dejala predstavnica WHO Catherine Smallwood, ki je zadolžena za spremljanje razmer v Evropi. Regionalni direktor Hans Kluge je dejal, da uvajanje cepiv proti covidu-19 še ne zadostuje za zajezitev širjenja virusa v regiji.

“Število primerov še naprej narašča in se premika proti vzhodu,” je dejal Kluge. “Zdaj smo zabeležili tri zaporedne tedne rasti primerov s covidom-19,” je izpostavil in dodal, da so prejšnji teden v evropski regiji poročali o več kot 1,2 milijona novih primerih okužbe. Vedno bolj pa je opazno pojavljanje britanske različice virusa, ki se širi hitreje širi.

Foto: epa

Cepiva bodo sčasoma omogočila vrnitev  v normalo
Čeprav je veliko držav po Evropi trenutno v delni ali popolni zapori, se po njegovih besedah dogaja, da so nekatere države pričele odpravljati omejitve na podlagi predpostavke, da bo povečano cepljenje takoj pripeljalo do izboljšanja epidemiološkega stanja. “Takšne predpostavke so prezgodnje,” je po poročanju Afp poudaril Kluge. Ob tem pa je regionalni direktor še dodal, da bodo cepiva sčasoma ponudila pot iz pandemije. “Cepiva delujejo in sčasoma bodo omogočila vrnitev v normalno stanje,” je dejal Kluge. Dotaknil se je tudi dvomov, ki nastajajo okrog cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca in poudaril, da koristi cepljenja s tem cepivom, pretehtajo tveganja.

Nina Žoher