fbpx

Švica stremi k prepovedi financiranja mošej

Švicarski zakonodajalci so glasovali za prepoved financiranja tujih mošej, vključno z mošejami Savdske Arabije, kot tudi za to, da je v mošejah obvezna uporaba lokalnih jezikov namesto arabskih ali drugih tujih jezikov.

Švicarski nacionalni svet je s tesno večino izglasoval prepoved financiranja tujih mošej in tudi to, da bi na splošno povečali preglednost financiranja le-teh. Glasovanje je potekalo v torek, po podatkih s spletne strani zvezne skupščine pa je za glasovalo 94 poslancev parlamenta in proti 89.

Zakon mora prestati tudi senat
Če bo zakon prestal še senat, bodo morale posamezne mošeje posredovati izjavo o tem, kdo jih podpira, pa tudi pridigati bodo morali v enem od švicarskih uradnih jezikov, in sicer v nemščini, francoščini, italijanščini ali romunščini, poroča Neue Zürcher Zeitung.

Zakona zvezna vlada ne podpira 
Novi zakon naj bi bil podoben zakonu, ki je bil v Avstriji sprejet leta 2015, katerega namen je spodbuditi izrazito “evropski islam” in preprečiti radikalizacijo ter tuji vpliv na muslimane v državi. Vendar zakona zvezna vlada ne podpira in zatrjuje, da povzroča nepošteno diskriminiranje muslimanov, tako da jih postavlja pod sumljive in tako spodbuja ekstremizem. Nasprotujejo tudi temu, da se v mošejah uporabljajo lokalni jeziki, in vztrajajo, da gre za vprašanje svobode izbire jezika.

Savdska Arabija je znana po financiranju širjenja svoje radikalne interpretacije islama v Evropi, vključno s financiranjem izgradnje mošeje Bury Park v Londonu. Mošeja je bila znana po svojih povezavah s sovražnim pridigarjem Abujem Hamzo, s “čeveljskim bombarderjem” Richardom Reidom in 11. septembrom.

D. Š.