fbpx

Švicarji brez temeljnega dohodka, a s spremembami azilne zakonodaje

Foto: iStock

Švicarski volivci naj bi po prvih neuradnih rezultatih na današnjem referendumu z veliko večino zavrnili predlog za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. Predlog revizije azilne zakonodaje pa naj bi bil sprejet. Končni izidi referenduma bodo znani zvečer.

Zagovorniki univerzalnega temeljnega dohodka kljub temu govorijo o uspehu. Dosežen rezultat je “mnogo večji od pričakovanega”, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal eden od pobudnikov referenduma Daniel Häni. “Razprava o tem se nadaljuje, tudi na mednarodni ravni,” je dodal, poroča STA.

Pomemben razlog za zavrnitev te pobude so bili po besedah vodje inštituta Gfs.bern Claudea Longchampa številne nejasnosti in pomisleki glede možnosti financiranja univerzalnega temeljnega dohodka. Po trditvah nasprotnikov predloga bi morala država v ta namen pridobiti dodatnih 150 milijard frankov letno, kar bi bilo mogoče le z zvišanjem davkov.

V skladu z referendumsko pobudo za univerzalni temeljni dohodek, katere zavrnitev so napovedovale že javnomnenjske raziskave, bi vsak odrasel Švicar prejel najmanj 2500 frankov (2263 evrov), vsak otrok pa 625 frankov (565 evrov) mesečno – ne glede na to, ali posameznik opravlja delo ali ne. Na drugi strani naj bi odpadla vsa nadomestila za brezposelnost, socialne pomoči in pokojnine.

Hkrati so Švicarji glasovali o aktualni azilni zakonodaji. S spremembami bodo pospešili azilne postopke, kar bo prosilcem omogočilo hitrejšo integracijo, po drugi strani pa tudi hitro odvračanje vseh, ki nimajo razlogov za mednarodno zaščito oziroma imajo predvsem gospodarske motive. Napovedi kažejo, da bo predlog sprejet.

A. D., STA