Švicarji na referendumu podprli vladni zakon o zaostrovanju ukrepov proti epidemiji – Policija se boji agresivnega odziva “antivakserjev”

Zürrich, Bahnhofstrasse. Foto: EPA.

Švicarji so na referendumu podprli zakon o ukrepih proti pandemiji covida-19, ki se med drugim nanašajo tudi na covidno potrdilo. Kot kažejo volilne projekcije, naj bi zakon podprlo 63 odstotkov volivcev, poroča Slovenska tiskovna agencija. Spomnimo; v zadnjih dneh smo poročali, da je švicarsko referendumsko kampanjo zaznamovala visoka stopnja sovražnosti, prišlo je celo do groženj s smrtjo, zaradi česar policija vodilne politike v državi poostreno varuje. Najbolj na udaru je minister za zdravje Alain Berset, na čigar račun so zlasti na socialnih omrežjih letele številne žaljivke. A kot kaže, so nestrpneži vendarle v manjšini; večina Švicarjev meni, da gre vlada z zaostritvijo ukrepov proti covidu-19 v pravo smer.

Švicarji so neke vrste evropska posebnost, saj v državi vlada t. i. “konkordančna demokracija”, to pomeni, da kot opozicija pri sprejemanju pomembnih zakonov nastopajo ljudje, ki na referendumu zakon bodisi zavrnejo bodisi podprejo. Opazovalci sicer ocenjujejo, da kljub večini, ki vlado pri njenih namerah podpira, v državi vlada napeto ozračje in da bi lahko vladna zmaga na referendumu sprožila silovit odziv proticepilcev.

Kaj želijo “antivakserji”?
Nasprotniki ukrepov vztrajajo, da je potrebno novo glasovanje o spremembah zakona o covidu, ki med drugim zagotavljajo pravno podlago za covidno potrdilo, ki označuje, da je oseba cepljena, prebolela ali negativna na testu. Pravijo, da covidno potrdilo, ki je od septembra potrebno za dostop do restavracij in drugih notranjih javnih prostorov, ustvarja sistem “apartheida”, poroča STA.

Aretacija protestnika proti novemu zakonu o spopadanju s pandemijo covida-19. (Foto: epa)

Po besedah Agnes Aedo, tiskovne predstavnice skupine “Prijatelji ustave”, ki je sprožila referendum, je zakon diskriminatoren in bi ustvaril družbo dveh hitrosti. Po anketah pa velika večina švicarskih volilnih upravičencev – približno dve tretjini – še vedno podpira zakon. Tega prav tako podpirajo vse politične stranke, razen švicarske ljudske stranke SVP.

Bo sprejetje zakona povečalo število cepljenih?
Švicarji imajo sicer eno najnižjih stopenj precepljenosti v zahodni Evropi, polno cepljeni sta namreč nekaj manj kot dve tretjini prebivalstva. Zdaj se število okužb z novim koronavirusom eksponentno povečuje, saj se vsak teden poveča za od 40 do 50 odstotkov.

T.F.