fbpx

Švicarji nočejo več plačevati obveznega RTV-prispevka – marca gredo na referendum

Foto: epa

Marca se bodo Švicarji na referendumu odločali, ali želijo še naprej plačevati obvezno letno naročnino za televizijo in radio, pri nas bolj znano kot RTV-prispevek. To je nadvse pomemben trenutek – ne le za Švico, temveč za celotno Evropsko radiodifuzno zvezo.

Čeprav je Evropska radiodifuzna zveza oz. EBU znana predvsem kot producentka tekmovanja za pesem Evrovizije, je EBU predvsem organizacija, ki podpira in oglašuje medijske javne storitve, imajo zapisano na svoji spletni strani. Njihov sedež je prav v Švici, vendar ne samo zaradi dobrih delovnih pogojev, temveč predvsem zato, zatrjujejo, ker je ta država znana po kakovosti svoje avdiovizualne produkcije.

Če bo pobuda, ki so jo Švicarji poimenovali “No Billag”, uspešna, bo Švica postala edina evropska država brez javne radiotelevizije.

Dovolj je drugih kakovostnih programov
Če bo večina Švicarjev na glasovalnem lističu na marčevskem referendumu obkrožila “da”, bo to pomenilo konec javne radiotelevizije, pa tudi konec programa za javnost, financiranja in nadzora javnosti, piše EBU na svoji spletni strani. Vsekakor pa pomen javne radiotelevizije ni več takšen kot je bil nekoč, saj imajo gledalci danes na voljo nešteto medijskih programov, tako televizijskih kot radijskih, med katerimi prosto izbirajo, kaj bodo gledali oziroma poslušali. EBU se sicer ob tem sklicuje, da v takšnih časih, kot so zdaj, ljudje potrebujejo postaje, kjer neodvisno poročajo o zanesljivih informacijah, in takšne, ki so v povezavi z nacionalno perspektivo.

Foto: STA

Vendar pa je že pri slovenski RTV videti, da tem načelom še zdaleč ne sledijo, zaupanje v njihovo verodostojnost in nepristranskost pa se strmo znižuje, zato so tudi v Sloveniji ljudje naklonjeni temu, da bi previsok RTV-prispevek ukinili. Tudi Švicarjem ni všeč, kar se dogaja z njihovo “nacionalko”, ali bodo plačevali RTV-naročnino še naprej, pa bo znano že 4. marca.

M. S.